19.3.2020

Assi Groupin uudessa toimistotalossa Vapaudenaukio 3:ssa on panostettu energiatehokkuuteen

Lappeenrannan keskustaan avautuu huhtikuun alussa uusi korkeatasoinen ja energiatehokas Assi Group Oy:n toimistotalo Vapaudenaukio 3. Uusi talo tulee lähes kokonaan Assi Groupin pitkäaikaisen asiakkaan Visman käyttöön. Yhteensä taloon muuttaa yli 200 Visman osaajaa, kun joukkoon liittyy myös toinen Visman Lappeenrannan yksikkö.

Talon energiatehokas toteutus ja hyvä olosuhteiden hallinta ovat olleet suunnittelun ja ratkaisujen perusta. Suunnittelussa on huomioitu esimerkiksi eri toimintojen ja ilmansuuntien lämpökuormat, jotta tasaiset sisäolosuhteet voidaan taata pienellä energiankulutuksella.

Teknisiä ratkaisuja ovat olleet tilojen jakaminen eri IV-koneiden toiminta-alueisiin, paikallisen toimittajan Itula Oy:n ItuGraf paneeleiden käyttäminen tilojen lämmitykseen ja jäähdytykseen sekä aurinkosähkön laaja hyödyntäminen. Aurinkosähköjärjestelmä otettiin jo 2018 joulukuussa käyttöön olemassa olleille Vapaudenaukion 1 ja 2 toimistotaloille 36 kWp tehoisena.

Uuden Vapaudenaukio 3 talon kohdalla aurinkosähköjärjestelmä otettiin huomioon jo rakennuksen suunnittelussa ja sen ansiosta yhden talon katolle toteutui nyt 61 kWp tehoinen järjestelmä. Uusi järjestelmä antaa lähes kaksinkertaisen tehon yhdeltä katolta kahteen aikaisempaan samankokoisen katon järjestelmään verrattuna. Olemassa olevissa taloissa on usein haasteena, että kattorakenteet ja toteutus eivät mahdollista kattoalan tehokasta hyödyntämistä. Arkkitehti-, rakenne- ja LVI-suunnittelu eivät vielä usein huomaa tarkastella asioita aurinkosähkön kannalta. Nyt tästä onneksi huolehdittiin ajoissa aurinkosähköjärjestelmän hyväksi. Paremman suunnittelun lisäksi tehon nostossa auttoi tässä lyhyessäkin ajassa tapahtunut paneelien kehittyminen ja tehokkaampi paneelien kiinnitystekniikka. Järjestelmään toteutettiin myös FireRaptor paloturvajärjestelmä.