20.5.2020

Elämää sykkivä luonto on ihmiskunnan edellytys – 22.5. vietetään YK:n kansainvälistä luonnon monimuotoisuuspäivää

Perjantaina 22.5.2020 vietetään kansainvälistä luonnon monimuotoisuuspäivää. YK:n julistaman päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta luonnon monimuotoisuudesta eli biodiversiteetistä ja suojella sitä ihmisen toiminnan seurauksilta.

Tänä vuonna teemapäivän viestissä korostetaan terveiden ja elämää sykkivien ekosysteemien välttämättömyyttä ihmiskunnalle, joka etsii ratkaisuja koronavirustilanteeseen, ilmastonmuutokseen, ruoantuotannon haasteisiin ja muihin maailmanlaajuisiin vitsauksiin.

Hyvinvoivat luonnon ekosysteemit ovat välttämättömiä ihmisten tarvitseman veden ja ruoan, energian, lääkkeiden, vaatteiden ja muiden käyttötarvikkeiden kannalta. Kaupungistunutkin ihminen tarvitsee päivittäin lukuisia hyödykkeitä, joiden olemassaolo on riippuvainen luonnon monimuotoisuudesta. Teknologisesta älystämme huolimatta elämme hyvinvoivan luonnon ehdoilla.

Älä hoida luontoa hengiltä

Lappeenrannan seudun ympäristötoimen ympäristötarkastaja Taina Lahtelan ja ympäristösuunnittelija Anna Vuoren mukaan tänä kesänä luontoa voi muistaa vaikkapa rakentamalla hyönteishotellin pörriäisille tai kotipöntön linnuille, sammuttamalla pihavalot yöksi, pitämällä koirat ja kissat ulkona kytkettyinä ja suosimalla suomalaisia luonnonkasveja puutarhassa.

- Laiska pihan hoitaja voi olla luonnolle aarre ja hoitamattomuus vuoden paras teko. Kun pihanurmikon jättää ajamatta, kasvit pääsevät kukkimaan perhosille, ja kun pihanurkan rytökasan jättää korjaamatta, löytyy siileille turvapaikkoja.

- Jos säästätkin jo kaadettaviksi tuomitut pihapuut, jäävät ne linnuille suoja- ja levähdyspuiksi. Lahopuinen metsä ei tarvitse hoitoa vaan rauhaa, Lahtela ja Vuori kertovat.

Lappeenrantalaisilta toivotaan näkemyksiä asuinympäristönsä luontokohteista – luonnon monimuotoisuutta koskeva kysely avoinna 31.5. asti

Lappeenrannan kaupunki valmistelee tänä vuonna luonnon monimuotoisuuden parantamiseen tähtäävää suunnitelmaa. Asukkailta toivotaankin nyt näkemyksiä asuinympäristönsä tärkeistä luontokohteista ja siitä, kuinka kaupungin tulisi huomioida luonnon monimuotoisuus.

Näkemyksiä kartoitetaan luonnon monimuotoisuuskyselyssä, johon voi vastata 31.5. mennessä osoitteessa https://app.maptionnaire.com/fi/8269/ Kyselyyn pääsee myös kaupungin verkkosivuston etusivulta.

Kuva: Sudenkorento. Kuvaaja: Emmi Ikäheimo

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
ympäristötarkastaja Taina Lahtela, p. 040 529 8480, taina.lahtela@lappeenranta.fi
ympäristösuunnittelija Anna Vuori, p. 040 570 1044, anna.vuori@lappeenranta.fi