26.10.2020

Plasmahapetusjärjestelmällä voidaan poistaa yli 90 % sairaalan jätevesien lääkejäämien haitta-aineista

Lappeenrantalainen virtauksensäätö-, suodatus- ja ympäristötekniikoihin erikoistunut Flowrox Oy, LUT-yliopisto ja Lappeenrannan kaupunki ovat mukana rakentamassa uudenlaista järjestelmää, jossa sairaalan jätevesiin joutuvat lääkejäämät poistetaan plasmahapetusjärjestelmällä. Tyypillisiä lääkejäämiä ovat muun muassa särkylääkkeet, antibiootit, masennuslääkkeet ja ehkäisylääkkeet. Ympäristössä lääkejäämät aiheuttavat hormoni- ja toimintahäiriöitä esimerkiksi kaloissa, ja lääkepitoisuuksia tiedetään päätyneen juomavesiinkin.

Plasmahapetustekniikka on kehitetty alun perin LUT-yliopistossa. Flowrox puolestaan kehittää keksinnöstä kaupallista sovellusta, jotta Lappeenrannan kaupunki ja Etelä-Savon ELY-keskus ovat lähteneet rahoittamaan. Itse järjestelmän nimi on Flowrox Plasma OxidizerTM.

Merikonttiin sijoitettu järjestelmä polttaa jäämät pois

Merikonttiin rakennettu järjestelmä (kuva) on jo pystytetty Lappeenrannan keskussairaalan läheisyyteen ja sitä testataan parhaillaan. Järjestelmä hajottaa sairaalan viemärivedestä lääkeainejäämiä ennen vesien sekoittumista kunnalliseen viemäriverkostoon.

Flowroxista kerrotaan, että hapettimet itse asiassa polttavat lääkejäämät pois jätevedestä. Plasmatekniikkaan perustuva hapetus on epäselektiivistä ja sen on todettu hajottavan lääkeaineiden lisäksi myös bakteereita, viruksia sekä lääkkeiden muuntumis- ja metaboliatuotteita. Haitta-aineista, joihin kunnallinen käsittely on tehoton, arvioidaan ratkaisulla poistettavan 90-99% prosessiin tulevasta vedestä. Haitta-aineiden päätymistä viemäriin ja käsittelyn tehokkuutta mitataan prosessin tulo- ja poistovirrasta. Ratkaisusta tehdään pitkälle automatisoitu kokonaisuus, joka voidaan monistaa myös muihin sairaaloihin ja pistemäisiin päästölähteisiin.

Lappeenrannan kaupungin kehityspäällikkö Markku Mäki-Hokkonen iloitsee uudesta paikallisesta innovaatiosta.

– Flowrox toimii näin suunnannäyttäjänä merkittävän ympäristöhaasteen ratkaisemisessa, sillä toteutus on ensimmäinen laatuaan maailmassa, Mäki-Hokkonen sanoo.

– Tällä teknologialla voidaan tukea kestävää kehitystä, hän jatkaa.

– Ja samalla saadaan alueelle lisää työpaikkoja sekä hyvinvointia.

LUE LISÄÄ

Lisätiedot:

TkT Petri Ajo, Head of Environmental Technologies, Flowrox Oy
petri.ajo(at)flowrox.com puh. 050 411 2079

Kehityspäällikkö Markku Mäki-Hokkonen, Lappeenrannan kaupunki
markku.maki-hokkonen(at)lappeenranta.fi,
puh. 040 581 1998