25.1.2024

Rakuunamäen päiväkoti palkittiin ympäristötyöstään Vihreällä lipulla

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Rakuunamäen päiväkodille 4.12.2023 Vihreän lipun osoitukseksi korkeatasoisesta, suunnitelmallisesta ja osallistavasta ympäristökasvatustyöstä.

Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti, jossa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista. Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools -ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 73 maassa. Suomessa Vihreässä lipussa on mukana jo 105 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvattajaa.

Rakuunamäen päiväkodissa Vihreän lipun toiminta alkoi syksyllä 2022. Ensin perustettiin ympäristöraati, johon valittiin lapsia eri ryhmistä sekä muutama kasvattaja. Ensimmäisenä teemana oli jätteiden vähentäminen. Ympäristöraati tutki onko päiväkodilla tarpeeksi erilaisia roskiksia, punnittiin ryhmittäin biojätteen määrää, harjoiteltiin jätteiden lajittelua, ryhmissä oli aineettomat joulukalenterit, raatilaiset tekivät kestävän kehityksen tavat -julisteita, joissa muistutettiin ottamaan ruokaa sen verran kun jaksaa syödä sekä kierrättämään roskat oikeisiin roskiksiin, Hyötyjengi kävi kertomassa kierrätyksestä, kerättiin roskia päiväkodin lähiympäristöstä, lapset suunnittelivat kestävän kehityksen ratoja päiväkodin pihalle, kaikissa ryhmissä tehtiin luonnonmateriaaliaskarteluja sekä järjestettiin vaihtotori.

− Nyt olemme saaneet Vihreän lipun Rakuunamäen päiväkodille. Ympäristön hyväksi on kuitenkin edelleen tehtävä töitä. Päiväkodin ympäristöraati valitsee seuraavaksi uuden teeman ja Vihreän lipun toiminta jatkuu edelleen, sanoo Rakuunamäen päiväkodin johtaja Anu Kohonen.

Rakuunamäen päiväkodin pihalla vietetään perjantaina 26.1. klo 10 Vihreä lippu -juhlaa, jolloin nostamme Vihreän lipun salkoon. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta!

Lisätiedot:

Anu Kohonen, Rakuunamäen päiväkodin johtaja
puh. 040 1439278
anu.kohonen@edu.lappeenranta.fi