29.8.2018

Aurinkovoimaa Lappeenrannan viidelle koululle syksyllä 2018

Aurinkovoimaa Lappeenrannan viidelle koululle syksyllä 2018

Lappeenrannan Energia toimittaa yli 1000 paneelin verran aurinkopaneeleja lappeenrantalaisille kouluille syksyn 2018 aikana. Sopimukset aurinkopaneelivoimaloiden toimittamisesta tehtiin kaupungin kanssa alkukesästä ja toimitukset ovat parhaillaan asennusvaiheessa. Koulujen aurinkovoimaloiden yhteisteho ylittää 280 kWp ollen näin yksi Suomen suurimpia aurinkopaneelitoimituksia kouluille.

Aurinkosähkövoimalat toimitetaan Itä-Suomen, Kesämäen, Kimpisen ja Lappeen kouluIle sekä Kimpisen lukioon.

Lappeenrannan Energian aurinkosähköjärjestelmät on suunnitellut GreenEnergyFinland ja kouluille järjestelmät asentaa Elvera. Voimalat toimitetaan avaimet käteen –toimituksina kattaen voimaloiden suunnittelun, toimituksen ja asennuksen sekä kohdekiinteistöjen rakenteiden kestävyyden tarkastukset, tarvittavat rakennusluvat, asennusten suunnittelun ja dokumentoinnin. Aurinkovoimaloille on räätälöity tuotannonseuranta kaupungin tarpeisiin. Sopimus sisältää voimaloiden ylläpidon ja huoltopalvelun 10 vuodeksi.

Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen kertoo, että kouluille avautuu samalla mahdollisuus aurinkoenergian tuotannon seurantaan:

– Toivomme, että aurinkoenergian tuotannon tietoja voidaan hyödyntää niin opettamisessa kuin opiskelussa. Aurinkoenergia koulujen katoilta tarjoaa sähkön hyödyntämisen lisäksi monipuolista tutkimisen aihetta eri-ikäisille koululaisille. Uusiutuvasta energiasta puhutaan paljon ja on hienoa, että lapset ja nuoret oppisivat sen hyötyjä osana omaa kouluarkeaan.

Energian oma aurinkotohtori, aurinkosähkön tuotepäällikkö Petri Valtonen kertoo, että järjestelmien arvioitu vuosituotanto on noin 230 MWh. Se vastaa vuodessa esimerkiksi noin 200 omakotitalon valaistusta tai noin 12 sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta.

Valtonen suhteuttaa vuosituotantoa myös erikokoisille sähkönkuluttajaryhmille:

– Sama sähkönkulutus vuodessa on esimerkiksi reilulla 30:lla kaukolämpöön kuuluvalla omakotitalolla tai noin 100:lla kerrostalon kolmen hengen taloudella. Laskeskelin, että saman verran kuluu sähköä vuodessa noin 160:lla kerrostalon sinkkutaloudella.

Valtosen laskelmien mukaan aurinkovoimaloilla saavutetaan noin 41,6 tonnin vuotuinen hiilidioksidipäästöjen vähennys.

– Jos päästövähennystä vertaisi esimerkiksi henkilöautolla ajamiseen, saisi vuoden aikana ajaa noin 350 000 kilometriä. Tai lämmittää sähkösaunaa vuodessa noin 38 000 tuntia.

Aurinkoenergiaan ja koulujen aurinkovoimala-projektiin voi tutustua huomenna Greenreality-karnevaalissa kaupungintalon edustalla Lappeenrannan Energian teltalla. Teltan vieressä on myös Energian vesiperäkärry – tapahtumakävijät voivat täyttää oman vesipullonsa raikkaalla hanavedellä. Ensimmäisille teltalla vieraileville jaetaan erä Lappeenrannan Energian I LOVE HANA -vesipulloja. Karnevaalin tarkempi tapahtuma-aika on torstaina 30. elokuuta kello 10–18.