11.7.2018

Blogi: Resurssiviisas kaupunki, jossa ei tunneta jätettä

Resurssiviisas kaupunki, jossa ei tunneta jätettä

Lappeenrannan resurssiviisaan tiekartan tavoitteet ovat ytimekkäästi:

  • puhdasta ilmaa
  • puhdasta vettä
  • ei jätettä
  • maapallon kantokykyyn sopeutuva kulutus

EU-rahoitteisen Urban Infra Revolution (UIR) hankkeen lähtökohdat ovat poikkeuksellisen lupaavat. Sementtiteollisuus aiheuttaa 7 % maailman hiilidioksidipäästöistä ja tähän haetaan Lappeenrannassa uudenlaista ratkaisua. Ilahduttavaa on, että idea on lähtöisin oman alueemme yrityksiltä, jotka ovat myös aktiivisesti hanketyössä mukana.

Teollisuuden sivuvirroista voisimme tuottaa rakennusteollisuuden käyttöön kiertotaloutta hyödyntämällä materiaalia, jonka ilmastovaikutukset olisivat mahdollisimman neutraalit. Samalla kaupunkiarkkitehtuurissa koittaisi vallankumous, kun vapaasti tulostamalla emme enää olisi sidottuja betonielementtien määrittämiin muotoihin ja ulkonäöllisiin rajoitteisiin.

UIR toimii esimerkkinä ennakkoluulottomasta ajattelusta. Lappeenrannan kaupunki haluaa olla erilaisissa kokeiluissa rohkeasti mukana ja ravistella vanhoja käytäntöjä. Sydäntä lämmitti, kun kilpailun äänestykseen, jossa tälle uudelle materiaalille haettiin erilaisia rakentamiskohteita, osallistui huimat 4 200 henkilöä.

Äänestyksen voitti ylivoimaisesti idea skeittiramppien rakentamisesta. Parhaillaan osana kaupungin strategiatyötä viritelläänkin jo ajatusta laajemmastakin urbaanista toimintapuistosta, jonka yhtenä osana toimisi skeittausalue.

Yhtä lailla tavoite muovista eroon pääsemiseksi innostaa vihreisiin tekoihin Lappeenrannassa ja kaakkoisessa Suomessa. Maailman metsäteollisuuden pääkaupungissa on rutkasti osaamista, jonka myötä kehitämme biopohjaisia tuotteita korvaamaan fossiilisia materiaaleja.

Maapallon kokoisiin ympäristötalkoisiin tarvitsemme kaikki asukkaamme ja yrityksemme. Muistathan myös sinä toimia ilmastotekojen ja puhtaamman lähiympäristön puolesta!

Markku Heinonen, kehitysjohtaja, Lappeenrannan kaupunki