8.10.2021

Energiansäästöviikolla huomio kiinnittyy järkevään energiankäyttöön

Energiansäästöviikkoa vietetään tänä vuonna jo 25. kertaa. Esille nostetaan nyt kaupunkien ja kuntien energiansäästöteot, joilla niin työpaikoilla, kouluissa, liikenteessä kuin kotonakin tuetaan ilmastotavoitteisiin pääsyä. Viikkoa vietetään 11.–17.10.

Asiantuntija Tanja Nyholm Lappeenrannan kaupungilta painottaa sitä, että vaikka keskiöön nostetaan kuntien teot, jokaisen asukkaan teot ovat tärkeitä.

- Tämä kampanjaviikko on oiva tilaisuus tuoda esille niitä asioita, joilla jokainen voi auttaa luontoa ja ilmastoa, hän sanoo.

- Näitä ideoita ja tekoja voi kertoa vaikkapa somessa tunnuksella #energiateko.

Nyholm kannustaa asukkaita myös selvittämään rakennuksen lämpövuodot ja niiden perusteella suunnitella mahdollisia toimenpiteitä.

- Kaupungintalon infopisteestä Winkistä voi lainata tähän tarkoitukseen lämpökameran, hän vinkkaa.

- Lisätietoja lämpökameran käytöstä löytyy greenreality.fi/asukkaat -sivustolta.

Wattimaisteri ottaa haltuun kodin energia-asiat!

Nyholm haastaa ihmiset miettimään, tietävätkö he, kuinka paljon kotona kuluu lämmitysenergiaa, sähköä ja vettä - yhdessä vuodessa, kuukaudessa, viikossa tai vuorokaudessa,

- Kannattaa miettiä, onko käytössä oleva lämmitys- ja sähköenergia tuotettu uusiutuvilla energialähteillä ja mihin hetkeen energiankulutus ajoittuu, hän sanoo.

- Tämä miettiminen kannattaa senkin vuoksi, että osallistumalla Wattimaisteri-kampanjaan voi voittaa sähköpyörän.

Wattimaisteri on oikeastaan peli, joka löytyy täältä. Se on leikkimielinen tietovisa, jossa paitsi testataan, myös kehitetään ilmastotietoisuutta.

- Sähköpyörä arvotaan niiden kesken, jotka ovat Wattimaisteri-testissä saaneet vähintään viisi oikeaa vastausta, kannustaa Nyholm.

Energiansäästöviikkoa hallinnoi valtakuunnallisesti Motiva. Viikkoa viettää reilusti yli 200 yritystä tai organisaatiota, myös Lappeenrannan kaupunki.

Viikkoa voi seurata laajasti somessa. Sen tunnus on #energiansäästöviikko ja vuoden 2021 Energiansäästöviikkoon on lisäksi lisätty tunniste #energiateko.

Lisätiedot:

Tanja Nyholm,
Asiantuntija/Projektityöntekijä
Lappeenrannan kaupunki/
Greenreality-palvelut
p. 040 7033366,
tanja.nyholm@lappeenranta.fi