16.12.2021

Green Leaf -vuosi päättyy – Lappeenranta vahvistaa toimia vihreänä edelläkävijänä

Tiedote on ote kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan puheesta Green Leaf -vuoden päätöstilaisuudessa 10.12.2021, missä paikalla on ollut yhteistyökumppaneita sekä osallistujia vuoden ajalta.

”Kun reilu vuosi sitten voitimme EU komission järjestämässä kilpailussa Green Leaf -palkinnon vuodeksi 2021, Lappeenranta siirtyi historiassaan uuteen vaiheeseen. Lappeenrannan kaupunki valittiin yhdeksi eurooppalaiseksi edelläkävijäkaupungiksi. Lappeenrannan kaupunki sai palkinnon kunnianhimoisesta ilmastotyöstä, yhteistyöstä yritysten ja oppilaitosten kanssa globaalien kestävyyshaasteiden ratkaisemiseksi, koulujen ympäristökasvatuksesta sekä vesistöjen kunnostuksesta. Kaupunki on myös sitoutunut toimiin ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja kiertotalouden edistämiseksi. Green Leaf -titteliä seuraa vuoden mittainen jakso, missä kaupungit toimivat aktiivisesti omilla teemoillaan.

Lappeenrannan voittovuosi on ollut sarja tapahtumia, viestintää ja uusia tekoja. Olemme järjestäneet yhteistyössä eri toimijoiden kanssa yli 70 tapahtumaa, rakentaneet 7 uutta tai uusittua luontokohdetta, tehneet lukuisia yksittäisiä toimenpiteitä kuten sähkölatauspisteitä sähköpyörille, osallistuvan budjetoinnin kokeilun, kierrätysastioita kouluille ja älyroskiksia keskustaan. Tulossa on myös Green Leaf -taideteos vuoden 2022 aikana.

Koronatilanne on ollut suuri haaste ja sitä on jouduttu selättämään uusilla ratkaisuilla. Välillä siinä on onnistuttu välillä taas ei. Nostaisin muutaman hienon tapahtuman esiin vuoden varrelta. Kesällä asukkaille järjestettiin luontokävelyitä, jotka saivat suurta suosiota. Green Leaf Picnic -konsertti yhdessä Lappeenranta Energian kanssa onnistui tuomaan asukkaita Linnoitukseen. Future Energy Solutions konferenssi toi 300 energia-alan kehittäjää Lappeenrantaan. Finnish Lakeland Forumissa keskusteltiin yhdessä Järvi-Suomen kehittämisestä, UpCycle tapahtumassa kuultiin hienoja esimerkkejä kiertotalouden mahdollisuuksista. Rakensimme myös Lahden kaupungin, ruotsalaisen Växjön ja ranskalaisen Grenoblen kanssa webinaarin EU Week of Regions tapahtumaan. Lopuksi haluaisin mainita hienona esimerkkinä yhteistyöstä Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun toteuttaman joulukalenterin, joka on joka aamu kello 7 nähtävissä Lappeenrannan kaupungin sosiaalisen median kanavilla.

Nämä ja lukuisat muut yhteistyömuodot tekevät kaupunkia tunnetuksi meille jokaiselle, sekä suomalaisille kuten myös eurooppalaisille.

Minusta tuntuu siltä, että olemme vasta uuden tien alussa. Vuoden aikana saatua yhteistyötä kannattaa pitää yllä ja ratkoa entistä määrätietoisemmin ilmasto- ja kiertotaloustavoitteita ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta. Elinvoimaa tuo energia- ja ympäristöalan verkoston kehittäminen sekä yritysten auttaminen vastuullisuuden ja hiilijalanjäljen arvioinnissa. ”Kestäviä Menestystarinoita” on Lappeenranta 2037 strategian tavoite. Green Leaf -vuoden teemat, kestävyyshaasteiden ratkaiseminen yhdessä oppilaitosten, asukkaiden ja yritysten kanssa, ovat vastikään Lappeenrannan kaupunginvaltuuston strategian keskiössä.

Kiitän kaikkia vuoden toimintaan osallistuneita. Tämä on ollut meille hieno kokemus ja mahtava retki yhdessä. Te olette tehneet tästä oikean tapahtumavuoden. Meidän kannattaa olla ylpeitä kaupungistamme. Olemme vasta alussa tässä työssä ja paljon hyvää meille tästä seuraa myös jatkossa.

Lopuksi haluan ilmoittaa, että Green Leaf -vuoden työn jatkamiseksi Lappeenrannan kaupunki ilmoittaa jättävänsä päättäjille päätettäväksi kolmen uuden luonnonsuojelualueen perustamisen, valmistelevansa kaikille vastuullisuuteen tähtääville yrityksille tukea tulevien vuosien aikana sekä hakevan jäsenyyttä EU:n 100 ilmastoedelläkävijäkaupungin joukkoon. Ensi vuonna tulee lukuisia muita toimenpiteitä sekä aloitteita, joita kaupunki toteuttaa ”Kestävien Menestystarinoiden” toteuttamiseksi siten, että me kaikki siitä hyödymme.

Vielä kerran haluan kiittää yhteistyökumppaneita, konsernin yhtiöitä, rahoittajia, kaupungin työntekijöitä sekä asukkaita voittovuoden toteuttamisessa.”

Kimmo Jarva, kaupunginjohtaja