7.10.2021

Itäinen rantaraitti on rakentunut yhtenäiseksi reitiksi – pisimmän rakennetun osuuden, Leijonapolun avajaisia vietetään 14.10.

Lappeenrannan itäinen rantaraitti on saatu rakennettua yhtenäiseksi reitiksi. Noin kahdeksan kilometrin pituisella raitilla oli ennen töiden aloittamista kesän alussa kaksi kohtaa, jotka estivät yhtenäisen kulkemisen, kertoo kaupungin metsätalouspäällikkö Janne-Perttu Rantonen.

Mälkiän ja Mustolan sulkujen välinen alue kaupungin puoleisella osalla oli täysin rakentamaton alue ja samoin Furulundin lehtoalue. Nyt nämä kohdat on saatu rakennettua hyvin kuljettaviksi.

Niin Furulundin lehdossa, kuin Mälkiän ja Mustolan sulkujenkin välisellä alueella on nyt kivituhkapintainen, kuntopolkumainen raitti. Furulundiin on lisäksi tehty pitkospuita.

Sulkujen välinen alue on nimetty rakentajiensa mukaan Leijonapoluksi

Mälkiän ja Mustolan sulkujen välinen alue vaati isompaa rakentamista tiheän metsikön ja hankalan maaston vuoksi. Alueella piti tehdä raivaustöitä ja kaataa puita. Suuren työpanoksen tämän 1,1 kilometrin pituisen pätkän rakentamiseen ovat antaneet paikalliset Lions Clubit. Kyseessä on Leijonien mittavimmat talkoot vuosikymmeniin, kertoo alueen leijonien lohkon puheenjohtaja Lauri Saukko.

− Viiden kaupunkialueen klubin sekä Taipalsaaren ja Nuijamaan leijonien voimin polkua on rakennettu heinäkuusta alkaen. Nyt ovat viimeistelyt edessä; asennamme uudelle näköalatasanteelle pöydät ja penkit sekä viisi muuta penkkiä polun varrelle.

Leijonapoluksi nimetyn raitin osuus on maastoltaan muutamasta kohdasta haastavaa korkeuserojen sekä oja-alueen vuoksi. Lions Clubien talkoolaiset ovat rakentaneet sinne muun muassa kahdet rappuset. Lappeenrannan kaupunki rakensi ojan yli kuljettavan sillan.

Lions Club järjestää Leijonapolun avajaiset 14.10. kello 17 alkaen. Kokoontuminen on Mustolan sulun länsipuolella, parkkipaikalla. Tapahtumaan osallistuu muun muassa Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, joka avaa Leijonapolun nauhan leikkaamisella. Ohjelmassa on mahdollisesti myös musiikkia, paljastaa Saukko.

− Leijonissa on musiikkimiehiä, joten laulamme ainakin pari laulua. Sen jälkeen kävelemme Leijonapolun molempiin suuntiin.

Rantaraitin työt jatkuvat

Itäinen rantaraitti alkaa Lauritsalasta Luukkaansalmen sillan kupeesta Greenreality-puiston kohdilta. Raitti myötäilee rantoja ja Saimaan kanavaa Lauritsalan sataman kautta Mustolan sululle ja toista kanavan rantaa Kanavansuulle. Varsinaiselta raitilta voi poiketa kävelemään myös Lauritsalan kartanokierroksen ja kanavapuistossa saaren ympärikiertävän reitin.

Vaikka rantaraitti on nyt rakennettu yhtenäiseksi, jatkuu työ edelleen reitin pienemmillä parannuksilla sekä muilla asennuksilla, kertoo Rantonen.

− Koko rantaraitin varrelle tulee reittiopastuskylttejä ja myöhemmin myös eri alueisiin liittyviä infotauluja. Myös kaiteita lisätään raitin varrelle.

Itäisen rantaraitin rakentaminen käynnistyi tänä vuonna vauhdilla, kun ympäristöministeriö myönsi Lappeenrannan kaupungille runsaat 100 000 euroa retkeily- ja virkistyspalvelujen parantamiseen. Kaupunki halusi lisäksi toteuttaa rantaraitin nyt, koska se soveltui hyvin osaksi EU-komission myöntämän Green Leaf -voittovuoden toimenpiteitä.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki
Janne-Perttu Rantonen, metsäpäällikkö
p. 040 662 0651, janne-perttu.rantonen@lappeenranta.fi

Lions Club Lappeenranta
Lauri Saukko, lohkon puheenjohtaja
p. 050 355 2424, lauri.saukko@gmail.com