13.10.2016

Kiinasta kasvua Etelä-Karjalaan

Kiinasta kasvua Etelä-Karjalaan

Lappeenrannan kaupunki on aloittanut tänä vuonna yhteistyön kiinalaisen Yixingin kaupungin kanssa. Yixing sijaitsee vauraassa Jiangsun maakunnassa, noin kahden tunnin ajomatkan päässä Shanghaista. 1,35 miljoonan asukkaan Yixing on profiloitunut ympäristötekniikan edistykselliseksi kaupungiksi.

Lokakuussa Yixingissä järjestettiin Golden Autumn Trade Fair -messut, joiden yhteyteen avattiin Wirma Lappeenranta Oy:n organisoima GES (Green Energy Showroom) Lappeenranta -yhteisosasto Yixingin Ympäristötekniikan tiedepuistossa. Yixing tarjoaa näyttelytilan Lappeenrannalle ja yrityksille kahdeksi vuodeksi. Näyttelyosasto on GES-verkoston yritysten Flowroxin, Visedon, Axco-Motorsin ja Easy Chinan sekä Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteinen. Etelä-Karjalan liiton, Lappeenrannan kaupungin, Wirman, yliopiston ja yritysten edustajat vierailivat Yixingissä näyttelyosaston avajaisissa.

- Jiangsun alue ja Yixing ovat sijainniltaan meille hyviä olla läsnä ja hakea kumppanuuksia ja asiakkaita, kertoo Visedon Chao Wang.

GES Lappeenranta -osaston tavoitteena on vahvistaa ja edistää yritysten liiketoimintaa Kiinassa sekä lisätä Lappeenrannan kaupungin ja yliopiston näkyvyyttä ja herättää kiinnostusta niin matkailu- kuin investointikohteena. Flowrox keskittyy Kiinassa erityisesti vesienkäsittelyratkaisuihin ja jätevedenpuhdistamoihin. Visedon ja Axco-Motorsin tavoitteena on kasvattaa sähköisten liikenneratkaisujen myyntiä, esimerkkinä sähköbussit. Easy China auttaa yrityksiä ja julkisia toimijoita Kiina-Suomi -yhteistyössä ja Kiinan markkinoille pääsyssä.

- Näyttelyosastoon on mahdollisuus tulla mukaan myös myöhemmin, Tehri Jantunen Wirmasta kommentoi.

Voimakkaasti kasvava ja kehittyvä Kiina on noussut tärkeäksi kansainvälisen kaupan toimijaksi. Laaja maantieteellinen ulottuvuus, kaupallisuutta tukeva yhteiskunta ja kasvuhakuinen elinkeinoelämä sekä valtava väestöpotentiaali tekevät Kiinasta erittäin kiinnostavan markkinakohteen kansainvälistyville yrityksille. Erityisesti Beijing, Tianjin, Shanghai ja Jiangsu sekä Kiinan rannikkoalueet ovat OECD-maiden tasolla vauraudessa mitattuna. Kiina on asettanut viimeisessä, maaliskuussa hyväksytyssä viisivuotissuunnitelmassaan tavoitteen 6,5 % vuotuiseen talouskasvuun. Suunnitelman tavoitteena on mm. nostaa Kiina innovaation ja korkean teknologian keskittymäksi ja kaupunkiympäristön puhtauden edistäminen on keskiössä. Kiina aikoo esim. vähentää kivihiilen käyttöä ja etsiä uusia, puhtaampia energiaratkaisuja sekä edistää liikenteen sähköistämistä.

Lisätietoja: Terhi Jantunen: terhi.jantunen@wirma.fi.