9.6.2022

Lappeenrannan Asuntopalvelulle toinen maalämpökohde

Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy luopuu Lappeenrannan Mustolassa sijaitsevan rivitalokohteensa öljylämmityksestä ja vaihtaa lämmitysjärjestelmäksi maalämmön. Kaarikatu 18/Pitkäkatu 12–14 on vuonna 2002 rakennettu rivitalokohde, jossa on 14 asuinhuoneistoa. Lämmitysjärjestelmän vaihto urakoidaan kesällä 2022.

Kaarikatu 18/Pitkäkatu 12–14 on Lappeenrannan Asuntopalvelun ensimmäinen olemassa oleva kohde, jonka lämmönlähteeksi vaihdetaan maalämpö. Tätä ennen maalämpö on otettu käyttöön Asuntopalvelun uudiskohteessa, vuonna 2020 Sammonlahteen valmistuneessa kerrostalossa, osoitteessa Liesharjunkatu 6.

Asuntopalvelu on sitoutunut KETS-sopimukseen

Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy on Lappeenrannan kaupungin omistama yhtiö, joka tuottaa ja omistaa vuokra-asuntoja. Yhtiö on merkittävä vuokranantaja Lappeenrannan alueella, sillä yhtiöllä on noin 200 kohdetta ja 300 rakennusta, joissa on vuokralla noin 7 500 asukasta.

Lappeenrannan Asuntopalvelu etsii aktiivisesti keinoja lisätä ympäristöystävällisyyttä. Yhtiö on sitoutunut Lappeenrannan kaupungin ja Energiaviraston solmimaan KETS-sopimukseen energiatehokkuuden parantamisessa. Omassa toiminnassaan Asuntopalvelu on sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjä 50 prosentilla vuoteen 2025 mennessä ja 80 prosentilla vuoteen 2033 mennessä. Osan vähennyksestä yhtiö voi saavuttaa siirtymällä puhtaampaan kaukolämpöön sekä muuttamalla öljylämmitystalot ja maakaasulla lämpiävät talot uusiutuvalla energialla lämpiäviksi.

Kaarikatu 18/Pitkäkatu 12–14:n lämmitysjärjestelmän vaihto onkin Asuntopalvelulta yksi teko asumisen päästöjen vähentämiseksi. Jo aiemmin Asuntopalvelu on korvannut maakaasun pelletillä Joutsenon Pulpin Osuustiellä sijaitsevissa kiinteistöissään. Suurin osa Asuntopalvelun kohteista lämpiää paikallisella kaukolämmöllä, joka tuotetaan pääasiassa biopolttoaineella.

EKOenergia-merkittyä sähköä kohteisiin

Kohteidensa kiinteistösähkössä, eli muun muassa talojen yhteisten tilojen valaistuksessa Asuntopalvelu käyttää uusiutuvalla energialla tuotettua uusiutuvaa sähköä. Asuntopalvelun käyttämä sähkö on merkitty EKOenergia-ympäristömerkillä.

EKOenergia on Suomen luonnonsuojeluliiton kehittämä kansainvälinen laatumerkintä sekä ympäristömerkki sähkölle, kaasulle, lämmitykselle ja jäähdytykselle. EKOenergia-merkitty energia täyttää ympäristöjärjestöjen hyväksymät vastuullisuuskriteerit ja rahoittaa energiaköyhyyttä lieventäviä projekteja.

Aurinkopaneelit Kiviharjunkatu 2:ssa

Ympäristön sekä kestävän kehityksen huomioiminen on Lappeenrannan Asuntopalvelulle tärkeää läpi kiinteistökannan ja asuinrakennusten koko elinkaaren ajan. Myös uudis- ja peruskorjaushankkeissa ympäristönäkökohdat huomioidaan yhdessä rakennuttajan sekä urakoitsijoiden kanssa. Esimerkkinä kerrottakoon, että Asuntopalvelun uusimpaan kerrostaloon osoitteessa Kiviharjunkatu 2 on asennettu aurinkopaneelit. Kyseessä on Asuntopalvelun ensimmäinen kohde, johon on asennettu aurinkopaneelit.

Lokakuussa 2021 Lappeenrannan keskustaan valmistuneen talon katolla on 24 kappaletta aurinkopaneeleita, ja niiden tuottama sähköteho on yhteensä 7.5 kWh (maksimiteho). 50 m²:n kokoinen aurinkopaneelijärjestelmä asennettiin Kiviharjunkatu 2:een kesäkuussa 2021. Aurinkopaneeleiden tuottoa käytetään Kiviharjunkatu 2:ssa kiinteistösähköön.

Lisätiedot:

Martti Mäkelä
toimitusjohtaja
Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy
puh. 020 496 3201
martti.makela@aspakoti.fi