4.3.2022

Lappeenrannan kaupungin kasvihuonekaasupäästöt laskivat 49 % – liikenteen osuus on jo yli 50 % kaikista päästöistä Lappeenrannassa

Irtautuminen fossiilisista energiamuodoista on hyvässä vauhdissa Lappeenrannassa. Tämän toteutuminen ja riippumattomuus ulkomaisesta energiasta edellyttävät kuitenkin vielä paljon toimenpiteitä.

Lappeenrannan kaupungin alueen kasvihuonekaasupäästöt ovat alentuneet 49 % vuodesta 1990. Päästöt ovat alentuneet energiantuotannon sektorilla sekä liikenteessä. Liikenteen osuus oli 52 % kaikista kasvihuonekaasupäästöistä v. 2020. Asukasta kohti päästöt olivat 3,9 tn CO2 ekv.

– Päästöjen aleneminen on hyvä uutinen, mutta liikenteen edelleen suhteellisesti kasvava osuus ei näytä hyvältä, toteaa ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen Lappeenrannan kaupungilta.

– Liikenteeseen kaivataan merkittäviä muutoksia lähitulevaisuudessa, jotta Lappeenranta ja Suomi pysyvät hiilineutraalisuustavoitteissaan.

Jotta kaupunki voisi kokonaan irtautua tuontienergiasta, on sillä vielä paljon tehtävää esimerkiksi liikenteessä.

– Kannustan siirtymään nopeasti biokaasun tai sähkön käyttöön omassa päivittäisessä liikkumisessa, jos joukkoliikenne, kävely tai pyöräily ei ole mahdollista, Räsänen sanoo.

Lappeenrannan kaupungin kasvihuonekaasutasetta seurataan vuosittain. Kaupunki tavoittelee hiilineutraalisuutta vuoteen 2030 mennessä.

Laskennan on toteuttanut LCA Consulting Oy.

Lisätiedot:

Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen, Lappeenrannan kaupunki
P. 0400 815 284, ilkka.rasanen(at)lappeenranta.fi