12.5.2020

Lappeenrannan kaupunki pääsi jälleen finaaliin European Green Leaf -kilpailussa

Lappeenrannan kaupunki on päässyt finaaliin Euroopan vihreimmän kaupungin eli European Green Leaf Award 2021 -kilpailussa. Lappeenranta oli myös viime vuonna finalistina, mutta voitto jäi saamatta. Nyt kaupunki pääsee tavoittelemaan titteliä uudestaan Lissabonissa järjestettävässä finaalissa, joka on tällä hetkellä suunniteltu tapahtuvaksi syys-lokakuussa.

European Green Leaf Award on Euroopan komission vuosittain järjestämä kilpailu alle 100 000 asukkaan kaupungeille, joiden ilmastopolitiikka ja toimet ovat esimerkillisiä ja edistyksellisiä. Finaalissa kilpailevat Lappeenrannan kanssa tänä vuonna Elsinore (Tanska), Gabrovo (Bulgaria), Nyborg (Tanska) ja Ringkøbing-Skjern (Tanska).

Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen on tyytyväinen, että kaupunki saavutti jälleen finaalipaikan ja sai mahdollisuuden kilpailun voittoon.

− On todella hienoa, että tuomariston arvion mukaan ansaitsemme päästä jälleen finaaliin tässä korkeatasoisessa kilpailussa varsinkin, kun mukana oli nyt ennätysmäärä osallistujia. Se kertoo siitä, että tekemistämme arvostetaan.

Lappeenranta kisassa entistä vahvempana

Lappeenranta on panostanut kisassa menestymiseen entistä vahvemmin menneen talven aikana. Työtä on helpottanut se, että kaupungin oma strategia jouduttaa ilmastotoimenpiteitä ja niistä viestimistä. Viime vuoden kilpailu opetti kaupunkia myös valmistautumaan kisaan eri tavalla, kertoo Räsänen.

Olemme nyt varmempia tässä kilpailussakin, koska ilmastotoimemme ovat laajentuneet ja tietoa siitä on viety enemmän maailmalle. Tästä hyvänä esimerkkinä on Brysselissä maaliskuun alussa järjestämämme kansainvälinen ilmastoseminaari.

Kaupungin ilmastotoimet ovat edistyneet viimeisen vuoden aikana etenkin kiinteistö- ja energiatehokkuussektorilla. Toimenpiteinä on muun muassa kehitetty energiatehokkuusinvestointien laskentatyökaluja ja hyödynnetty virtuaalivoimalaa kaupungin rakennuksissa.

Lisäksi uusi biokaasulaitos on lähes käyttövalmis ja jätteiden hyötykäyttöaste nousi viime vuonna 100 prosenttiin. Kaupungin uusi ilmasto-ohjelma seuraavalle kymmenelle vuodelle on myös valmistumassa hyvää vauhtia. Sen tekemiseen on osallistettu vahvasti asukkaita erilaisissa teematyöpajoissa, esimerkiksi kestävän liikkumisen aihepiirissä.

Syksyllä selviävä Green Leaf Award 2021 -voittaja saa saman voittovuoden kuin isompien kaupunkien sarjassa, European Green Capital Award 2021-kisassa, tittelin voittanut Lahti. Lahti on kansainvälisen kisan järjestämisvastuussa ensi vuonna. Lappeenranta olisi mielellään voittaja omassa sarjassaan samana vuonna Lahden kanssa, koska yhteistyön voimasta, esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä, hyötyisivät molemmat kaupungit.

− Meillä on sama päämäärä ja osittain eri vahvuudet Lahden kanssa. Voittovuodesta tulisi varmasti upea ja näkyvä yhteistyömme voimin, sanoo Räsänen.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki

Ilkka Räsänen, ympäristöjohtaja
p. 040 081 5284, ilkka.rasanen(at)lappeenranta.fi