21.4.2016

Lappeenrannan kaupunki sitoutuu EKOenergiaan

Lappeenrannan kaupunki sitoutuu EKOenergiaan

Lappeenrannan kaupunki on tehnyt Lappeenrannan Energia Oy:n kanssa sopimuksen EKOenergiasta. Sopimus tarkoittaa, että jatkossa kaupungin kiinteistöissä käytetään pelkästään EKOenergia-sertifioitua Metsävoimaa ja Tuulivoimaa.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva ja Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen allekirjoittivat sopimuksen 21.4.2016, joka takaa Lappeenrannan kaupungille EKOenergian vuosille 2017–2020. Allekirjoitustilaisuudessa kaupungille luovutettiin EKOenergia-sertifikaatti.

Kimmo Jarva esitti syksyllä 2015, että Lappeenrannan Energialta pyydettäisiin tarjous vihreästä sähköstä.
– Sitoutumalla EKOenergian käyttöön kaupunki näyttää mallia seudun yrityksille ja asukkaille sekä ottaa samalla merkittävän askeleen kohti tavoitettaan vähentää hiilidioksidipäästöjään 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Myös statuksemme Suomen ilmastopääkaupunkina velvoittaa ympäristöystävällisiin tekoihin, Kimmo Jarva toteaa.

Reijo Kolehmainen energiayhtiöstä kertoo, että EKOenergian mahdollisuudesta keskusteltiin kaupungin kanssa viime vuonna ja on mielissään sopimuksen syntymisestä.

– Olemme energiayhtiössä tyytyväisiä, että kaupunki perehtyi EKOenergia-vaihtoehtoomme ja vakuuttui asiasta, Kolehmainen toteaa.

Suomen luonnonsuojeluliiton EKOenergia -ohjelmapäällikkö Riku Eskelisen mukaan Lappeenrannan Energian EKOenergia-sertifioitu, metsä- ja tuulivoimalla tuotettu sähkö on läpäissyt tiukat eurooppalaiset kriteerit ekologisen sähkön tuotannossa.

– Mahtava juttu, että Lappeenrannan kaupunki siirtyy käyttämään tiukat kestävyyskriteerit täyttävää uusiutuvaa energiaa. Moni kaupunki Euroopassa käyttää jo uusiutuvaa sähköä, mutta tietääksemme Lappeenrannasta tulee näin ensimmäinen kaupunki, joka ottaa sähkönhankinnassaan käyttöönsä myös kestävyyskriteerit.

EKOenergia on ainoa Suomessa käytössä oleva sähkön ympäristömerkintä, jolla on julkisesti saatavilla olevat tuotantokriteerit sekä sähkömarkkinoista riippumaton ulkopuolinen valvonta.

Kaupunginjohtaja Jarva kannustaa yrityksiä ja asukkaita mukaan ilmastotalkoisiin.

– Ympäristöystävällisillä valinnoilla edistämme ympäristömme viihtyisyyttä ja puhtautta, mutta myös vihreää yritystoimintaa ja parannamme näin seutumme työllisyyttä, Jarva arvioi.

WWF Suomi nimesi Lappeenrannan Suomen ilmastopääkaupungiksi vuonna 2014, kun Lappeenranta sijoittui maailmanlaajuisessa Earth Hour City Challenge -kilpailussa 14 parhaan joukkoon.

Lappeenranta on mukana myös tämänvuotisessa Earth Hour City Challenge 2016 -kilpailussa ainoana suomalaiskaupunkina ja on yltänyt jo finalistiksi 44 muun kaupungin rinnalla. Tuomaristo valitsee voittajan sekä parhaimmiston finalistien joukosta, mutta myös yleisö valitsee oman suosikkinsa.

Yleisöäänestys alkaa 26. huhtikuuta ja kestää 19. kesäkuuta asti. Lappeenrantaa voi äänestää ja antaa myös kehitysehdotuksiaan osoitteessa welovecities.org/lappeenranta. Lappeenranta-kokemuksiaan voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #weloveLappeenranta.

Lisätietoja

Lappeenrannan kaupunki
Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva
puh. 040 844 2000
kimmo.jarva@lappeenranta.fi

Lappeenrannan Energia Oy
Toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen
puh. 040 548 6360
reijo.kolehmainen@lreoy.fi

Suomen luonnonsuojeluliitto
EKOenergia-ohjelmapäällikkö Riku Eskelinen
puh. 050 572 7782
riku.eskelinen@sll.fi
www.ekoenergia.fi