8.6.2021

Lappeenrannan lentokentällä torjutaan lupiinia avoimissa talkoissa arvokkaan luontokohteen säilyttämiseksi

Lappeenrannan lentokentällä järjestetään avoimet luonnonhoitotalkoot maanantaina 21.6.2021 klo 14.00−18.00. Haitallinen vieraslaji lupiini eli komealupiini on uhka lentokentän kedolle, joka on Suomen hienoimpia paahde-elinympäristöjä. Talkoissa tehtävänä on kaivaa lupiinia maasta pois ja näin turvata lentokentän kedon säilyminen harvinaiselle eliölajistolle suotuisana. Lappeenrannan ympäristötarkastaja Taina Lahtelan mukaan lupiinintorjuntatalkoot ovat kaupungissa ensimmäiset laatuaan.

− Tämä on ensimmäinen kerta, kun lupiinia torjutaan suunnitelmallisesti talkoissa kaupungin alueella.

Kaupungin ympäristösuunnittelija Anna Vuori kertoo, että Lappeenrannan lentokenttä on kohteena erityinen.

− Lappeenrannan lentokenttä on yksi Suomen arvokkaimpia luontokohteita, koska alueella tavataan poikkeuksellisen paljon uhanalaisia lajeja. Lentokentän keto on hieno paahdeympäristö, jossa elää omanlainen kuivia ja karuja olosuhteita sietävä lajijoukko.

Noin 150 hehtaarin kokoisella avoimella, kuivalla ja vähäravinteisella lentokentän ketoalueella elää satakunta uhanalaista ja silmälläpidettävää lajia, muun muassa perhosia ja pistiäisiä. Voimakaskasvuinen lupiini valloittaa elinalueita ja rehevöittää maaperää, jolloin ketoelinympäristö muuttuu uhanalaiselle lajistolle epäsuotuisaksi.

− Lentokenttäalueelle pääsy on luvanvaraista. Haluamme esittää kiitokset Lappeenrannan Lentoasema Oy:lle, että pääsemme lentokentän aitojen sisäpuolelle tekemään luonnonhoitotyötä, Vuori toteaa.

Lentokentän turvallisuussäädösten takia talkoisiin voi saapua klo 14−18 välisenä aikana vain tasatunnein. Kokoontuminen tapahtuu lentokentän terminaalin edustalla. Osallistujia pyydetään ottamaan huomioliivi mukaan, mikäli sellaisen omistaa. Tarvittaessa huomioliivejä on saatavilla rajoitetusti paikan päällä. Talkoiden järjestäjä tarjoaa työhanskat, ja talkooväelle on tarjolla mehua sekä kivennäisvettä. Osallistujia ohjeistetaan pukeutumaan säänmukaisesti ja ottamaan tarvittaessa eväät mukaan.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimen vetämässä kaksivuotisessa hankkeessa lupiiniongelmaa torjutaan talkoiden lisäksi myös lentokentän työntekijöiden voimin. Hanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmasta.

Lisätietoja:

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi

Ympäristösuunnittelija Anna Vuori,

p. 040 570 1044,

anna.vuori@lappeenranta.fi

Ympäristötarkastaja Taina Lahtela,

p. 040 529 8480,

taina.lahtela@lappeenranta.fi