8.3.2018

Lappeenranta etsii ideakilpailulla kaupunkialueelle kohdistuvaa uudenlaista käyttöä kierrätysmateriaalille

Lappeenranta etsii ideakilpailulla kaupunkialueelle kohdistuvaa uudenlaista käyttöä kierrätysmateriaalille

Lappeenrannan kaupunki järjestää kaikille avoimen kilpailun, jossa haetaan ideoita kierrätysmateriaalien uudenlaiselle käytölle. Tarkoituksena on saada ehdotuksia siitä mitä ja minkälaisia kaupunkiin sijoitettavia rakenteita ja tuotteita uudesta kierrätysmateriaalista voisi tehdä.

Uudet Citytuotteet -ideakilpailu järjestetään osana Urban Infra Revolution (UIR) – hanketta. Hankkeessa kehitetään metsä- ja kaivosteollisuuden ylijäämämateriaaleista uudenlainen betonin tyyppinen kierrätysmateriaali. Tästä materiaalista voidaan sen jälkeen tehdä 3D tulostamalla kaupungin ulkotiloihin erilaisia rakenteita.

Kilpailuehdotuksen voi suunnitella ensisijaisesti Lappeenrannan keskustan alueelle, joko Paasikivenpuistoon tai ydinkeskustan alueelle (kartta ja kuvat liitteenä). Citytuotetta voi ehdottaa myös muualle ja perustella miksi. Kilpailun tuomaristo valitsee viisi parasta ideaa, joista ammattilaiset visualisoivat ja mallintavat idean kehittäjän kanssa 3D-esityksen ja havainnekuvat. Ideoiden havainnekuvista järjestetään äänestys kaupungin nettisivuilla. Äänestysaikaa on kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa. Voittaja julkistetaan julkistustilaisuudessa 18.6.2018.

Kilpailuaika on 8.3.–30.4.2018. Kilpailulomake on lähetettävä 30.4.2018 klo 16 mennessä. Tietoa kisasta, osallistumisohjeet ja osallistumislomake löytyvät www.greenreality.fi –sivustolta tai suoraan tästä linkistä. Kuvan tai kuvia voi lähettää liitteeksi sähköpostilla osoitteeseen wirma@lappeenranta.fi. Liitä viestiin mukaan oma nimesi ja kirjoita aihekenttään UIR Ideakilpailu Uudet Citytuotteet.

Kaikenlaiset ideat otetaan huomioon

Eniten ääniä saanut idea toteutetaan yhteistyössä idean esittäjän kanssa. Lopullisen päätöksen tuotteen sijoittamispaikasta tekee tuomaristo.

Citytuoteideoiden arviointikriteereinä ovat seuraavat asiat:
- Miten idea sopii ympäristöön
- Onko idea mahdollista valmistaa 3D-tulostamalla
- Onko idea mahdollista valmistaa uudesta kierrätysmateriaalista
- Mikä on tuotteen uutuusaste
- Miten turvallisuus on huomioitu
- Miten tuotteen funktionaalisuus ja muotokieli toteutuvat

Kilpailun tuomaristoon kuuluva kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä sanoo, että kaikenlaiset ideat ovat tervetulleita. Kaupunki toivoo ajatuksia erilaisista toiminnallisista elementeistä, joita voi sijoittaa keskustaan.

- Odotamme innolla uusia ideoita siitä miten keskustaa voi elävöittää kierrätystä hyödyntäen. Tuotteet voivat liittyä esimerkiksi puisto- ja katukalustamiseen tai leikki- ja toimintapaikkoihin.

Muut tuomariston jäsenet ovat Reijo Markku, Design Reform (design), Heikki Koivurova, Totaldesign (design) Arto Koivuharju, FIMATEC (toteutettavuus), Kirsi Taivalantti, Saimaan amk (toteutettavuus) sekä Terhi Jantunen, Lappeenrannan kaupunki (sihteeri).

Voittajaidea toteutetaan joko sellaisenaan tai sitä voidaan muokata yhdessä idean luoneen tahon kanssa. Citytuotteeseen tulee laatta, jossa on maininta voittajasta. Työ esitellään myös kansainväliselle yleisölle.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki:
kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä
p. 040 653 0745, maarit.pimia(at)lappeenranta.fi

asiantuntija Terhi Jantunen
p. 040 530 5958, terhi.jantunen(at)lappeenranta.fi