2.5.2023

Lappeenranta on mukana Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa – Siivoustempauksen kampanjapäivänä 5.5. kerätään roskia yhdessä Rantaraitilta

Miljoona roskapussia 2023 on Ylen kampanja, joka rantautuu Lappeenrantaan ja haastaa kaikki siivoamaan roskia luonnosta. Kampanja alkoi 13.4.2023 ja päättyy 14. kesäkuuta, jolloin paikkakuntien välisen kisan tulos julkistetaan Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa.

Lappeenrannan kaupunki ja Etelä-Karjalan matkailumarkkinointi- ja kehitysyhtiö goSaimaa järjestävät alueen haastekampanjan. Myös Imatralla siivotaan. Mukana kampanjassa on Etelä-Karjalan Jätehuoltoyhtiö EKJH. Kampanjan tavoitteena on innostaa ihmisiä keräämään roskia ympäristöstään ja havahduttaa ihmiset ymmärtämään ja näkemään roskien määrä. Lappeenrannan kaupungin joka keväinen haastekampanja Matti Muovinen WANTED! on myös mukana valtakunnallisessa kampanjassa.

Siivoustempaus on lisäksi osa kaupungin kestävän matkailun yhteistyötä, kertoo kaupungin matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja Mirka Rahman.

– Olemme Glasgown matkailualan globaalin ilmastojulistuksen allekirjoituksen myötä sitoutuneet edistämään matkailijan hiilijalan puolitusta vuoteen 2030 mennessä. Tässä teemme yhteistyötä goSaimaan ja Imatran kanssa. Yhteisellä kestävän matkailun tiekartalla on toimenpiteitä alueen sisäisen kestävän liikkumisen, kestävien tapahtumien kuin myös luontokohteisiin pääsyn parantamiseksi. Yhteistyön näkyvänä tempauksena siivoamme matkailumarkkinoinnin keskeisen elementin, Saimaan rantoja 5.5.

Siivotaan Saimaan rannat yhdessä siistiksi – tule mukaan tempaukseen!

Kampanjapäivä Lappeenrannassa on perjantaina 5.5.2023 ja kampanjateltta Satamatorilla klo 11–18.

Haastamme mukaan asukkaat ja perheet, työpaikat ja kaveriporukat, koulut ja oppilaitokset, yritykset ja yhteisöt, eli toisin sanoen kaikki kynnelle kykenevät, sanoo vesistöasiantuntija Raija Aura Lappeenrannan kaupungilta.

– Lainaamme roskanpoimijoita ja jaamme roskapusseja sekä ohjeita ja kannustusta roskien keräämiseen. Tänä vuonna olemme ottaneet erityiseksi siivouskohteeksi Rantaraitin. Siivota saa toki muuallakin. Kiitoskahvit tarjotaan 200 ensimmäiselle Rantaraitin varrella Pumppuhuoneella klo 12–16.

Merkitse keräämiesi roskapussien määrä Ylen laskuriin

Kampanjaviikonloppuna 5.-7.5.2023. roskapussit voi viedä Lappeenrannan EKO-pisteille, joilta Etelä-Karjalan Jätehuolto EKJH noutaa ne pois. Kaikkina muina aikoina kerätyt roskat kuuluvat kuivajätteeseen ja niistä pitää kunkin kerääjät huolehtia itse.

– Kannustamme tietysti keräämään roskia ympäristöstä ihan aina. Kampanjaviikonlopun jälkeen roskapihtejä voi käydä lainaamassa pääkirjastosta, sanoo Aura.

Kerätyt roskapussit merkitään reaaliaikaisesti päivittyvään Ylen laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty. Kyseessä on siis yhteisen hyvän lisäksi todellinen kisa Suomen paikkakuntien välillä!

– Lappeenrannassa on nyt 2.5. mennessä kerätty jo 577 roskapussia, mutta eiköhän moninkertaisteta tuo määrä ja voiteta koko kisa, kannustaa Aura.

Ohjeita ja huomioitavaa roskien keräämiseen esimerkiksi vaarallisten jätteiden osalta löytyy tapahtumakalenterin tiedoista.

Raija Aura, vesistöasiantuntija
Puh: 040 5843 278, raija.aura@lappeenranta.fi

Mirka Rahman, matkailu-, markkinointi- ja asiakaspalvelujohtaja
Puh: 040 849 9161, mirka.rahman@lappeenranta.fi