27.3.2014

Lappeenranta ylsi 14 parhaan kaupungin joukkoon WWF:n kansainvälisessä Earth Hour City Challenge -kilpailussa

Lappeenranta ylsi 14 parhaan kaupungin joukkoon WWF:n kansainvälisessä Earth Hour City Challenge -kilpailussa

Lappeenranta ylsi 14 parhaan kaupungin joukkoon kansainvälisessä WWF:n Earth Hour City Challenge -kilpailussa, jossa se oli mukana ainoana suomalaiskaupunkina. Kilpailuun osallistui yhteensä yli 160 kaupunkia 14 maasta. Kilpailussa mitattiin osanottajien ilmastonmuutoksen vastaisia toimia esimerkiksi energiantuotannossa ja liikkumisessa.

Kilpailun tulokset julkistettiin 27. maaliskuuta Vancouverissa Kanadassa. Voittajaksi valittiin Etelä-Afrikan Kapkaupunki.

WWF:n Suomen ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas katsoo, että kilpailun 14 parhaan kaupungin joukkoon pääseminen on Lappeenrannalta hieno saavutus, sillä näiden kaupunkien joukossa ovat esimerkiksi Kööpenhamina, Tukholma, Soul ja Edmonton.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimen ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen pitää kansainvälistä tunnustusta erittäin arvokkaana Lappeenrannalle sekä kaikille lappeenrantalaisille.

– Tuntuu uskomattoman hienolta, että paikallinen työ saa tämänkaltaista kansainvälistä tunnustusta. Lappeenrannan asukkaat ja opiskelijat ovat kaikki edesauttaneet menestystämme. Meillä on lisäksi osaavia ja innostuneita toimijoita kuten Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Suomen suurimpiin kuuluva biovoimalaitos Kaukaan Voima Oy sekä lukuisia kasvuyrityksiä. Kansainvälinen arvostus kannustaa edelleen tiivistämään yhteistyötä, Räsänen sanoo.

Yleisö nosti Lappeenrannan esille 4591 kertaa

Kilpailun yleisöäänestyksen aikana Lappeenranta nostettiin esille kaikkiaan 4591 kertaa: 4210 äänen lisäksi Lappeenranta sai 129 twiittausta, 171 instagramia ja 81 parannusehdotusta.

Lappeenrannan kaupungin markkinointiviestintäpäällikkö Mirka Rahman iloitsee paikallisesta yhteistyöstä ja kotikaupungin kannustamisesta ja kiittää erityisesti Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) tekemää näyttävää kampanjointityötä.

– Ihastuttavien instagram-kuvien ja ”Täällä on hyvä asua” -tunnustusten lisäksi kaupunki sai myös konkreettisia kehitysideoita. Neljäsosassa ehdotuksista esitetään kattavampaa ja helpompaa joukkoliikennettä Lappeenrantaan. Tähän toiveeseen pystytäänkin vastaamaan jo toukokuun alussa, jolloin voimaan tulevat joukkoliikenteen uudet, entistä edullisemmat ja kattavammat lipputuotteet. Kehitysideoissa esille nousivat myös muun muassa nykyistä laajempi jätteiden lajittelu sekä pyörätiet ja citypyörien vuokraus, Rahman kertoo.

Edelläkävijä uusiutuvan energian investoinneissa

Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen korostaa, että asukkaiden osallistuminen vihreän Lappeenrannan luomiseen on tulevaisuuden kannalta oleellista. Asukkaita osallistetaan muun muassa energianeuvonnalla sekä koko Etelä-Karjalan maakunnan alueella toimivan Green Energy Showroom -verkostohankkeen ja Pien-Saimaan suojelun avulla. Lappeenrannan kouluja on mukana Vihreä lippu -ohjelmassa.

– Puhdas elinympäristö ja kestävä hyvinvointi takaavat asukkaiden, matkailijoiden sekä myös yritysten viihtyvyyden kaupungissamme, Ilkka Räsänen toteaa.

Lappeenrannassa on investoitu viime vuosina huomattavasti tuuli- ja aurinkoenergian hyödyntämiseen ja tutkimukseen. Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon on keskittynyt Suomen monipuolisin energia-alan yliopistollinen tutkimus ja koulutus. Uusiutuvan energian kehittäminen on yksi sen painopistealueista.

Lappeenranta on vähentänyt päästöjään siirtymällä kaukolämmön tuotannossaan bioenergiaan ja vetyyn. Myös joukkoliikenteen käyttö on kasvussa ja aurinkoenergian investointeja tehdään monella taholla. Lisäksi kaupunkirakenteen tiivistämisellä vähennetään liikkumistarvetta.

Lappeenranta 2028 -strategian yhtenä tavoitteena on, että Lappeenrannasta kehittyy ympäristöä säästävän toiminnan mallikaupunki, jossa elinkeinoelämän innovatiivisen kasvun halutaan nousevan puhtaasta elinympäristöstä ja jätteettömästä maailmasta.

Lappeenrannasta kehitetään myös ympäristöystävällisten innovaatioiden testiympäristöä, josta esimerkkinä ovat meneillään oleva Kivisalmen pumppaamon rakentaminen sekä tulevaisuuden joukkoliikennettä varten kehitetty hybridibussi.

LISÄTIETOJA

WWF Suomi
Ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas
puh. 045 631 8353

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen
puh. 0400 815 284
ilkka.rasanen@lappeenranta.fi

Lappeenrannan kaupunki
Markkinointiviestintäpäällikkö Mirka Rahman
puh. 040 849 9161
mirka.rahman@lappeenranta.fi