1.6.2022

Lupiininpoistotalkoot Suomen upeimmalla paahdealueella − Tule mukaan arvokkaaseen luonnonhoitotyöhön!

Lappeenrannan lentokentällä järjestetään kaikille avoimet luonnonhoidolliset talkoot lauantaina ja sunnuntaina 11.6.–12.6. Klo 10–16. Talkoissa alueelta poistetaan haitallista vieraslajia komealupiinia.

Talkoiden kokoontuminen tapahtuu terminaalilla tasatunnein, mistä osallistujat kuljetetaan talkooalueelle lentokentän päätyyn. Talkootöiden ohella tilaisuus mahdollistaa harvinaisen pääsyn muuten yleisöltä suljetulle lentokenttäalueelle.

Talkoisiin voi osallistua itselleen sopivan ajan. Järjestäjän puolesta on varattuna hanskat sekä tarjolla on juotavaa ja pientä evästä. Osallistujia toivotaan ottamaan mukaan omia talikoita ja huomioliivejä sekä pukeutumaan säänmukaisesti.

Pitkäjänteinen lupiinin torjuntatyö on tärkeää

Lupiini leviää aggressiivisesti syrjäyttäen muun kasvillisuuden suurella koollaan ja tehokkaalla leviämisellään. Tehdyissä lajistokartoituksissa Lappeenrannan lentokentältä on löydetty useita kymmeniä uhanalaiseksi ja silmälläpidettäviksi luokiteltuja lajeja. Talkoiden tarkoituksena on kaivaa lupiinia kentältä pois mahdollisimman paljon alueen monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Lentokentän seutu on säilynyt avoimena ainakin toistasataa vuotta, mikä on mahdollistanut monimuotoisen paahdeympäristön eliölajiston kehittymisen, kertoo kaupungin ympäristösuunnittelija Anna Vuori.

- Lupiinin kitkennällä pyritään turvaamaan suotuisat olosuhteet alueen hienolle eliölajistolle, josta päivän aikana kerrotaan lisää pienen esittelyn muodossa.

Lupiinin torjunta on kaksivuotinen hanke, ja talkoot järjestettiin ensimmäisen kerran kesällä 2021. Pitkäjänteinen torjunta on lupiinin hävittämisen kannalta tärkeää. Hanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriöltä osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Tapahtuman järjestelyistä vastaavat Lappeenrannan seudun ympäristötoimi sekä Lappeenrannan lentokenttä Oy.

Tule mukaan turvaamaan ötököiden monimuotoinen lajisto ja lentely!

Lisätietoja

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi

Anna Vuori, ympäristösuunnittelija
p. 040 570 1044, anna.vuori(at)lappeenranta.fi

Taina Lahtela, ympäristötarkastaja
p. 040 529 8480, taina.lahtela(at)lappeenranta.fi

Anssi Vainio, ympäristötarkastajaharjoittelija
p. 040 619 0336, anssi.vainio(at)lappeenranta.fi