15.12.2022

LUT-yliopiston power-to-x-tutkimus sai jättirahoituksen – Suomi panostaa uusien sähköpolttoaineiden kehittämiseen

LUT-yliopisto on saanut Business Finlandilta neljän miljoonan euron rahoituksen power-to-x (P2X) -tutkimukseen. Se tarkoittaa, että Lappeenrannan kampukselle rakennetaan uusi, P2X-tutkimukseen erikoistunut laboratorio. Uudessa laboratoriossa tutkitaan vedestä ja hiilidioksidista valmistettavia synteettisiä sähköpolttoaineita ja -kemikaaleja, joilla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita.

”P2X-tutkimus on ajankohtaista sekä ilmastonmuutoksen torjumiseksi että koko Euroopan Venäjä-riippuvuuden vähentämiseksi RePowerEU-tavoitteiden mukaisesti”, LUT School of Energy Systems -tiedekunnan dekaani Olli Pyrhönen tiivistää.

Kyseessä on LUT-yliopiston historian suurin infrastruktuurihanke. Siihen osallistuvat kaikki LUTin tiedekunnat eli niin eri tekniikan alojen kuin kauppatieteidenkin asiantuntijat. Hanke aloitetaan ensi vuonna, ja uuden laboratorion on määrä valmistua vuoden 2025 loppuun mennessä.

”Tiedekuntien saumaton yhteistyö on yksi LUTin tärkeimmistä menestystekijöistä. P2X-tutkimuksessa se näkyy aivan timanttisella tavalla, koska mukana on huikeita ammattilaisia kaikista kolmesta tiedekunnastamme”, LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa sanoo.

Lue lisää LUT:n tiedotteesta