8.1.2024

Neoen aloittaa Suomessa kapasiteetiltaan Pohjoismaiden suurimman akkuvaraston rakentamisen

Tiedote: Neoen, 27.12.2023

  • Neoen on aloittanut Yllikkälä Power Reserve Two akkuvaraston rakentamisen Lappeenrannassa
  • Yksikkö on Pohjoismaiden suurin akkuvarasto, jonka asennettu kapasiteetti on 56,4 MW / 112,9 MWh
  • Yllikkälä Power Reserve Two ‑yksikkö tukee merkittävästi Suomen sähköverkkoa parantamalla sen joustavuutta ja luotettavuutta
  • Akkuvaraston toiminta alkaa täydellä teholla vuoden 2025 ensimmäisen puoliskon aikana
  • Kyseessä on Neoenin toinen akkuvarasto Suomessa. Uuden yksikön valmistumisen jälkeen Neoenin akkukapasiteetti Suomessa on yhteensä 86,4 MW / 142,9 MWh

Neoen (ISIN: FR0011675362, pörssikoodi: NEOEN), yksi maailman johtavista yksinomaan uusiutuvan energian tuottajista, on antanut akkuvarastoihin erikoistuneelle Nidecille ilmoituksen Yllikkälä Power Reserve Two ‑yksikön (YPR2) rakennustöiden aloittamisesta. Nidec kantaa kokonaisvastuun rakennusprojektista ja toimittaa akkukontit, akustot ja invertterit.

Yllikkälä Power Reserve Two -yksikkö vahvistaa Neoenin asemaa yhtenä maan johtavista ja nopeimmin kasvavista uusiutuvan energian tuottajista. Kahden tunnin litiumioniakku (56,4 MW / 112,9 MWh), kapasiteetiltaan Pohjoismaiden suurin, rakennetaan Lappeenrannan Yllikkälään noin 100 metrin päähän Neoenin ensimmäisestä Suomen akkuvarastosta Yllikkälä Power Reservestä (30 MW / 30 MWh). Se liitetään Fingridin Yllikkälän sähköasemaan maakaapelilla. Akkuvaraston toiminnan on määrä alkaa vuoden 2025 ensimmäisen puoliskon aikana. Neoen omistaa 100 prosenttia Yllikkälä Power Reserve Two ‑yksiköstä ja on sen pitkäaikainen operaattori yrityksen liiketoimintamallin mukaisesti.

Akkuvarasto toimii Fingridin reservimarkkinoilla. Akkuvarasto tarjoaa Fingridille reservipalveluja, jotka auttavat ylläpitämään tasapainoa tuotannon ja kulutuksen välillä, tukevat tehokkaasti verkon taajuutta ja turvallisuutta sekä helpottavat uusiutuvan energian integrointia.

Mutkalammin (404 MW), Hedetin (81 MW), Björklidenin (40,4 MW), Lumivaaran (55,8 MW) ja Storbötetin (105,4 MW) tuulipuistojen sekä Yllikkälä Power Reserven (30 MW/30 MWh) rinnalla Yllikkälä Power Reserve Two 2 ‑yksikkö vahvistaa Neoenin asemaa yhtenä maan johtavista ja nopeimmin kasvavista uusiutuvan energian tuottajista. Sillä on Suomessa toiminnassa ja rakenteilla yhteensä yli 770 MW uusiutuvaa tuotantokapasiteettia sekä yhdeksän yritysasiakkaiden kanssa solmittua pitkäaikaista sähkönostosopimusta. Neoenin Suomen tiimillä, joka on toiminut Helsingissä vuodesta 2018 lähtien ja Lappeenrannassa vuodesta 2023 lähtien, on kehitteillä useita tuuli-, aurinko- ja akkuprojekteja eri puolilla maata.

Yllikkälä Power Reserve 2 ‑yksikkö on Neoenin kolmas akkuvarasto Pohjoismaissa. Neoen on maailman johtava akkuvarastojen omistaja ja operaattori, jolla on yli 1489 MW / 3032 MWh:n verran toiminnassa tai rakenteilla olevia akkuvarastoja. Neoen omistaa ja operoi myös eräitä maailman suurimpia akkuja Australiassa: Victorian Big Battery (300 MW / 450 MWh), Western Downs Battery (270 MW / 540 MWh ) ja maailman ensimmäinen suuri akku Hornsdale Power Reserve (150 MW / 193,5 MWh).

Suomen maajohtaja Jerri Loikkanen: ”Haluaisin kiittää Fingridiä ja Lappeenrantaa heidän jatkuvasta tuestaan. Olemme erittäin ylpeitä siitä, että saamme sähkövarastojen uranuurtajana ja maailmanlaajuisena johtajana käynnistää Pohjoismaiden ensimmäisen pitkäkestoisen suuren akkuvaraston rakentamisen. Meillä on tällä hetkellä yli 770 MW:n verran toiminnassa tai rakenteilla olevaa kapasiteettiä Suomessa, ja pyrimme entistä määrätietoisemmin edistämään maamme energiaomavaraisuutta ja Suomen tavoitetta tulla hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.”

Jukka Ruusunen, Fingridin toimitusjohtaja sanoo: ”Sähköistäminen on yksi tärkeimmistä toimenpiteistä Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Sähköjärjestelmän kasvaessa tuotannon ja kulutuksen tasapainotukseen tarvitaan paljon lisää joustoja. Akut ovat erinomaisia nopean jouston lähteitä. On hienoa, että Neonin kaltaiset edelläkävijät ovat liikkeellä ja tuovat merkittävästi lisää tarjontaa Fingridin reservimarkkinoille, joilla teemme reaaliaikaista tuotannon ja kulutuksen tasapainotusta.”

Lappeenrannan vt. kaupunginjohtaja Tuomo Sallinen jatkaa: ”Neoenin investointipäätös on erittäin merkittävä Lappeenrannalle. Investointi tukee kaupungin tavoitetta toimia uusiutuvan energian, sähkön varastointiratkaisujen sekä vihreän sähköistymisen liiketoiminnan eurooppalaisena edelläkävijänä.”

Neoenin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Xavier Barbaro: ”Haluan onnitella tiimiämme kovasta työstä, joka on mahdollistanut toisen suuren akkuvaraston rakentamisen aloittamisen Suomessa. Varastointi on olennainen osa energiasiirtymää, sillä se mahdollistaa suuremman uusiutuvan energian osuuden sähköntuotannossa. Vauhditamme suurten ja pitkäkestoisten akkuvarastojen käyttöönottoa niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin matkallamme kohti puhtaan energian tulevaisuutta.”

Tietoa Neoenista

Vuonna 2008 perustettu Neoen on yksi maailman johtavista riippumattomista uusiutuvan energian tuottajista. Yhtiöllä on vankkaa osaamista aurinkoenergian, tuulivoiman ja akkuvarastojen alalla sekä aktiivinen rooli energiasiirtymässä, koska se tuottaa kilpailukykyistä, vihreää ja paikallista energiaa neljässä eri maanosassa. Yhtiön kapasiteetti on viisinkertaistunut viimeisten viiden vuoden aikana. Toiminnassa ja rakenteilla oleva kapasiteetti on nyt 7,7 GW.

Neoenin lippulaivatoiminnot ovat Ranskan tehokkain aurinkovoimapuisto (300 MWp) Cestasissa, Suomen suurin tuulipuisto (404 MW) Mutkalammilla, yksi maailman kilpailukykyisimmistä aurinkovoimaloista Meksikossa (El Llano, 375 MWp) ja kaksi maailman tehokkaimpiin lukeutuvaa suuren mittakaavan akkuvarastoa Australiassa: Hornsdale Power Reserve (kapasiteetti 150 MW/193,5 MWh) ja Victorian Big Battery (300 MW/450 MWh).

Neoen on kasvuyritys, joka tähtää 10 gigawatin toiminnassa tai rakenteilla olevaan kapasiteettiin vuoden 2025 loppuun mennessä. Neoen on listattu Euronextin säänneltyjen markkinoiden A-listalla Pariisissa (ISIN: FR0011675362, pörssikoodi: NEOEN), indeksit: SBF 120 ja CAC Mid 60.

Lisätietoa: www.neoen.com ja suomeksi: https://finland.neoen.com/fi/