24.3.2021

Osallistuvan budjetoinnin äänestysvaihe on käynnistynyt. Valitse suosikkisi ja äänestä 4.4. mennessä

Lappeenrannan kaupungin osallistuvan budjetoinnin äänestykseen eteni 11 ideaa. Esiraati kävi idealistan läpi ja valitsi niiden joukosta äänestysvaiheen ideat. Arvioinnin perustana olivat etukäteen ilmoitetut kriteerit sekä toteutettavuus.

Osallistuva budjetointi tarkoittaa talouden ja demokratian yhdistämistä. Asukkaat otettiin mukaan pohtimaan mihin taloudelliset resurssit käytetään. Tässä ensimmäisessä kokeilussa etsittiin erilaisia ideoita, jotka lisäisivät kuntalaisten mahdollisuuksia nauttia lähiluonnosta ja ympäristöstä. Ideoita kaupungille lähetettiin yhteensä 140.

- Ideat olivat todella monipuolisia ja kriteerit täyttäviä ehdotuksia tuli lukuisia. Olimme iloisesti yllättyneitä, että esityksiä tuli näin runsaslukuisesti, toteaa Green Leaf projektipäällikkö Kati Korhonen.

Äänestykseen ei esitetty ideoita, joiden toteutuksesta on jo päätetty tai ne eivät ole kaupungin toimivaltaan kuuluvia. Saapuneissa ideoissa toistui runsaasti samat teemat eli liikkumisen kehittäminen, kaupunkivihreän lisääminen, rakentaminen sekä kierrätys. Useat äänestykseen menevä ideat ovatkin arviointivaiheessa yhdistettyjä, sillä saman tyyppisiä esityksiä oli runsaasti.

Tutustu ideoihin ja äänestä

Lappeenrantalaiset valitsevat mielestään parhaat suunnitelmat äänestämällä 22.3.–4.4.2021 välisenä aikana. Äänestys toteutetaan Mentimeter -järjestelmällä. Tarvitset laiteeseesi verkkoselaimen sekä nettiyhteyden. Äänestää voi myös kirjallisesti kaupungintalolla asiakaspalvelukeskus Winkissä sen ollessa avoinna.

Linkki äänestykseen julkaistaan kaupungin nettisivuilla. Pääset äänestämään suoraan tästä.

Voit myös mennä osoitteeseen www.menti.com ja syöttää koodin 3219 6198.

Toimi näin:

• Tutustu ideoihin etukäteen Osallistuvan budjetoinnin nettisivuilla
• Äänestä netissä tai asiakaspalvelukeskus Winkissä

Äänestykseen etenivät seuraavat ideat

1. Laatikkopyöriä vuokralle, 4 000 €
2. Valvontakameroita pyöräparkeille, 5 000 €
3. Kaupunkivihreä esille, 2 000 €
4. Lisätään istutuksia, 5 000 €
5. Hyönteishotellit, 1 500 €
6. Maastopyöräilyreitti, 5 000 €
7. Leikkipaikkojen kehittäminen, 5 000 €
8. Villiyrttikurssi, 1 000 €
9. Muotoilijoiden ja lasten yhteisprojekti, 4 500 €
10. Ympäristöpelejä lapsille ja nuorille, 1 500 €
11. Uimarantojen kehittäminen roskaamista vähentämällä, 5 000 €

Jokainen idea on kuvattu lyhyesti osallistuvan budjetoinnin nettisivuilla eli kannattaa lukea lyhyet esittelyt ennen äänestämistä. Äänen voi antaa vain yhdelle idealle.

Ideasta toteutukseen

Lopullinen äänestystulos määräytyy sen mukaan, kuinka paljon kukin ehdotus on saanut ääniä. Eniten ääniä saaneet ehdotukset toteutetaan käytettävissä olevalla 20 000 euron määrärahalla. Tulokset ovat selvillä heti pääsiäisen jälkeen.

Toteutusta seurataan koko vuoden ja tuloksista tiedotetaan toimenpiteiden valmistuttua. Nettisivuille koostetaan myös yhteenveto kaikista ideoista sekä niiden päätösperusteluista.

Lisätietoja:

Osallistuvan budjetoinnin sivusto: Osallistuva budjetointi 2021 - Lappeenrannan kaupunki (lappeenranta.fi)

Ilkka Räsänen, ympäristöjohtaja, Lappeenrannan kaupunki
ilkka.rasanen@lappeenranta.fi, 0400 815 284

Kati Korhonen, projektipäällikkö, Lappeenrannan kaupunki
kati.m.korhonen@lappeenranta.fi, 040 354 2799