26.5.2021

Smart & Sustainable Saimaa -vastuullisuusfoorumi antaa monipuolisen kattauksen kestävän matkailun edistämiseen

Lappeenrannan ja Imatran seudun matkailun yhteismarkkinointiyhtiö goSaimaa järjestää vastuullisuusfoorumin torstaina 3.6.2021 klo 12-17.30 ja perjantaina 4.6.2021 klo 9-12.30.

Lappeenrannan Kulttuuritila Nuijamiehestä tuleva live-lähetys näytetään goSaimaan YouTube-kanavalla. Tilaisuuteen voi ilmoittautua osoitteessa gosaimaa.com, jossa on nähtävillä koko foorumin ohjelma.

Vastuullisuusfoorumi on Lappeenrannan kaupungin Green Leaf -tapahtumakumppani ja kaupungin edustajat tuovat foorumissa esille Lappeenrannan vastuullisen matkailun näkökulmia. Lisäksi eri alojen asiantuntijat pitävät luentoja vastuullisuudesta matkailualalla ja ottavat osaa paneelikeskusteluihin.

Toisena läpileikkaavana teemana foorumissa on pyörämatkailu, joka on noussut yhdeksi tämänhetkisistä trendeistä.

Matkailualan kansainväliset huippunimet tuovat kokemustaan Etelä-Karjalaan

Vastuullisuusfoorumin tähtipuhujina ovat kansainväliset huippunimet Doug Lansky Ruotsista ja László Puczkó Puolasta. Lansky on matkailualan rautainen ammattilainen, kirjailija ja puhuja yli 20 vuoden kokemuksella. Puczkó puolestaan on terveysmatkailun uranuurtaja, jonka asiantuntijan roolia on arvostettu maailmanlaajuisella tasolla.

Vastuullisuusfoorumi päättää goSaimaan hankkeen Smart & Sustainable Saimaa ja antaa yrityksille lisätietoa vastuullisista näkökulmista ja kannustaa vastuullisuuteen. Varsinaisen tapahtumaohjelman päätyttyä 4.6. on halukkailla mahdollisuus osallistua pyörämatkalle Saimaan kuvankauniisiin maisemiin Best Guest Finlandin mukana (omakustanteinen).

goSaimaan kehitysjohtaja Katja Vehviläinen suosittelee hyödyntämään mahtavan mahdollisuuden osallistua monipuoliseen foorumiin verkon välityksellä.

- Foorumin kattava ohjelma ja asiantuntevat puhujat antavat varmasti aineksia vastuullisempaan matkailuun ja sen markkinointiin.

Lappeenrannan kaupungin matkailujohtaja Mirka Rahman sanoo, että yhden Euroopan vihreimmän kaupungin toimintaa läpileikkaa vastuullisuus, myös matkailun osalta.

- Matkailussa se tarkoittaa kestäviä, niin paikallisia kuin matkailijoita palvelevia ratkaisuja, kulttuuriperintökohteiden monipuolista hyödyntämistä sekä matkailuyritysten tuloksen kasvua, jossa goSaimaa on tärkeä kumppani ja VisitFinland vastuullisuusohjelman jalkauttaja. Esimerkkinä Lappeenrannan jo 17 kertaa hiekkaa kierrättäneeltä Green Leaf Hiekkalinnalta voit lähteä Saimaa UNESCO Global Geopark kohteiden turneelle vuokrapyörällä.

Sustainable Travel Finland -vastuullisuusohjelma tarjoaa kestävän matkailun työkalupakin

Etelä-Karjalassa matkailua kehitetään VisitFinlandin vastuullisuusohjelman ja kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti. Visit Finland on kehittänyt matkailuyrityksille ja -alueille tarkoitetun Sustainable Travel Finland -ohjelman ja goSaimaa on liittynyt siihen syksyllä 2020. goSaimaa on perehdyttänyt matkailuyrityksiä vastuullisuuteen ja Smart & Sustainable Saimaa -hankkeen puitteissa yritykset ovat saaneet valmennusta kestävän matkailun kehittämiseen.

Sustainable Travel Finland -polun ajatus on tarjota yrityksille konkreettinen kestävän matkailun työkalupakki, joka helpottaa kestävien toimenpiteiden ja valintojen omaksumista yrityksen arkeen.

goSaimaa toivoo kaikkien seudun matkailuyrityksien hakevan itselleen kestävän matkailun työkalut sekä toiminnan laadusta kertovan vastuullisuussertifikaatin, sanoo Smart & Sustainable Saimaa -hankkeen projektipäällikkö Riina Helppi-Kurki goSaimaalta.

- Kutsumme polulle mukaan kaikki Etelä-Karjalan matkailuyritykset. Jos jokin asia herättää kysymyksiä Sustainable Travel Finland -ohjelmaan liittyen, pyydämme ottamaan meihin yhteyttä.

goSaimaa jatkaa työtä vastuullisen matkailun eteen Etelä-Karjalassa

Alueellisen vastuullisuusmerkin saaminen edellyttää, että 51 prosenttia Lappeenrannan ja Imatran seudun kansainvälistä matkailua harjoittavista matkailuyrityksistä on käynyt läpi Sustainable Travel Finland -kehityspolun sekä hakenut ja saanut erillisen kestävää matkailua tukevan sertifikaatin.

Kestävän matkailun periaatteet jakautuvat kolmeen kategoriaan, ekologiseen, taloudelliseen ja sosio-kulttuuriseen kestävyyteen. Jätteiden kierrätys, esteettömät palvelut ja paikallisten työllistäminen ovat vain esimerkkejä vastuullisista toimenpiteistä.

Sustainable Travel Finland vastuullisuuspolun aloittaminen on yrityksille maksutonta ja liittymällä ohjelmaan yritys saa käyttöönsä vastuullisen matkailun e-oppaan, jossa on paljon tietoa vastuullisuudesta. Ohjelmaan liittyvä maksullisen sertfikaatin hankkiminen on osa ohjelmaa, jokainen yritys voi kuitenkin päättää oman polkunsa aikataulun ja hankkiiko sertifikaatin.

Monet matkailuyritykset tekevät jo nyt työtänsä vastuullisesti, mutta eivät viestitä siitä asiakkaille ja loppukuluttajille, kertoo Vehviläinen.

goSaimaan osalta työ vastuullisen matkailun eteen on vasta aluillaan ja tulemme jatkossakin panostamaan siihen.

Linkki vastuullisuusfoorumin ohjelmaan ja ilmoittautumiseen: https://www.gosaimaa.com/fi/Yrityksille/Vastuullisuusfoorumi-3-462021

Lisätietoja vastuullisuudesta matkailuyrityksille ja liittyminen STF-polulle: https://www.gosaimaa.com/fi/Tietoa-alueesta/goSaimaa-Oy/Vastuullisuus-koulutukset-yrityksille

Lisätietoja:

Vastuullisuusfoorumi
Katja Vehviläinen, kehitysjohtaja, goSaimaa Oy
+358 44 717 7991, katja.vehvilainen@gosaimaa.com

Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelma
Riina Helppi-Kurki, projektipäällikkö Smart & Sustainable Saimaa (A75717, EAKR), goSaimaa Oy
+358 40 845 2857, riina.helppi-kurki@gosaimaa.com