26.8.2016

Suomen luonnonsuojeluliiton Ympäristöavaus-palkinto Lappeenrannan kaupungille

Suomen luonnonsuojeluliiton Ympäristöavaus-palkinto Lappeenrannan kaupungille

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva (kuvassa vasemmalla) ja Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen allekirjoittivat 21.4.2016 EKOenergia-sopimuksen vuosille 2017–2020. Allekirjoitustilaisuudessa kaupungille luovutettiin EKOenergia-sertifikaatti.Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva (kuvassa vasemmalla) ja Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen allekirjoittivat 21.4.2016 EKOenergia-sopimuksen vuosille 2017–2020. Allekirjoitustilaisuudessa kaupungille luovutettiin EKOenergia-sertifikaatti.

Suomen luonnonsuojeluliitto myöntää vuoden 2016 Ympäristöavaus-palkinnon Lappeenrannan kaupungille EKOenergiaan siirtymisen johdosta. EKOenergia on ainoa Suomessa ja koko Euroopan alueella käytössä oleva sähkön ympäristömerkintä, jolla on julkisesti saatavilla olevat tuotantokriteerit sekä sähkömarkkinoista riippumaton ulkopuolinen valvonta.

Luonnonsuojeluliiton ympäristöpalkinnot luovutetaan lauantaina 27.8. Nuuksiossa, luontokeskus Haltiassa.

Ympäristöavaus-palkinto on myönnetty vuodesta 2010 alkaen. Luonnonsuojeluliiton varapuheenjohtaja Sirkku Manninen korostaa, että siirtymisellään EKOenergian käyttäjäksi Lappeenranta näyttää hyvää esimerkkiä muille kaupungeille.

– Lappeenrannan kaupunki on profiloitunut vihreisiin arvoihin perustuvan edistyksellisen tekniikan kehittäjäksi ja korkean osaamisen tyyssijaksi. EKOenergiaan siirtyminen on tämän jatkumon kannustava käänne, Manninen toteaa.

Lappeenrannan kaupunki teki Lappeenrannan Energia Oy:n kanssa sopimuksen EKOenergiasta 21.4.2016. Sopimus tarkoittaa, että vuoden 2017 alusta alkaen kaupungin kiinteistöissä käytetään pelkästään EKOenergia-sertifioitua Metsävoimaa ja Tuulivoimaa. Sopimus on voimassa vuoteen 2020 asti.

Palkinnon vastaanottaa Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

– Siirtymällä EKOenergiaan Lappeenranta ottaa merkittävän askeleen kohti tavoitettaan vähentää hiilidioksidipäästöjään 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Vihreillä valinnoilla edistämme ympäristömme viihtyisyyttä ja puhtautta, mutta myös ympäristöystävällistä yritystoimintaa ja parannamme näin seutumme työllisyyttä, Jarva arvioi.

Lappeenrannan kaupunki on yliopiston ja verkostoyhteistyön vauhdittamana edistänyt viime vuosina kokonaisvaltaisesti vihreää teknologiaa, ilmastonsuojelua, kiertotaloutta ja resurssiviisautta. Kaupunki on ollut mukana muun muassa SITRAn Kohti resurssiviisautta -hankkeessa.

Hyvän menestyksen ansiosta Maailman Luonnonsäätiön kansainvälisessä Earth Hour City Challenge -kilpailussa Lappeenranta on jo kahdesti valittu Suomen ilmastopääkaupungiksi; viimeksi tänä vuonna.

Lappeenrannan Energian EKOenergia-sertifioitu, metsä- ja tuulivoimalla tuotettu sähkö on läpäissyt tiukat eurooppalaiset kriteerit ekologisen sähkön tuotannossa. Moni kaupunki Euroopassa käyttää jo uusiutuvaa sähköä, mutta tiettävästi Lappeenrannasta tulee ensimmäinen kaupunki, joka ottaa sähkönhankinnassaan käyttöönsä myös kestävyyskriteerit.


LISÄTIETOJA:

Lappeenrannan kaupunki
Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva
puh. 040 844 2000
kimmo.jarva@lappeenranta.fi

Lappeenrannan Energia Oy
Toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen
puh. 040 548 6360
reijo.kolehmainen@lreoy.fi

Suomen luonnonsuojeluliitto
Varapuheenjohtaja Sirkku Manninen
puh. 040 563 1546,
sirkku.manninen@helsinki.fi

EKOenergia-ohjelmapäällikkö Riku Eskelinen
puh. 050 572 7782
riku.eskelinen@sll.fi

www.ekoenergy.org/fi