19.1.2021

Tekstiilien kiertotalouteen puhtia Etelä-Karjalassa

Arvioiden mukaan Suomesta poistetaan vuosittain käytöstä noin 70 miljoona kiloa tekstiiliä. Tällä hetkellä valtaosa poltetaan energiaksi, vaikka materiaalia voisi hyödyntää sellaisenaan tai kierrättää uusissa tuotteissa. Lappeenrannan kaupungin ja Circwaste-hankkeen yhteinen webinaari pureutuu tekstiilien kiertotalouteen eli tekstiilialan kestävyyskehitykseen.

– Kiertotalous tarkoittaa kestäviä tuotteita, materiaalin säilymistä pitkään käytössä, kierrätystä ja materiaalin uudelleenkäyttöä, sanoo Lappeenrannan kaupungin ympäristösuunnittelija Anna Vuori.

Kestävä tuotesuunnittelu, käyttöiän pidentäminen ja uusiokäyttö ovat keskeisiä tavoitteita myös tekstiilien kiertotaloudessa. Käytöstä poistettuja tekstiilejä samoin kuin tuotannossa syntyviä sivuvirtoja voidaan hyödyntää vaikkapa raaka-aineena muilla teollisuuden aloilla. Kaiken kaikkiaan tekstiilien kiertotalous on kehittyvä ja paljon liiketoimintamahdollisuuksia sisältävä alue.

Circwaste-hanke ja Lappeenrannan kaupunki järjestävät kaikille avoimen Tekstiilien kiertotalous -webinaarin 10. helmikuuta klo 12.00–16.00. Tapahtumassa on puhumassa tekstiilikierrätykseen ja kiertotalouteen perehtyneitä asiantuntijoita eri puolelta Suomea. Webinaarin tarkoituksena on antaa tilannekuva tekstiilien kiertotalouden nykytilanteesta ja kehittymismahdollisuuksista Suomessa sekä pohtia, kuinka alan kehittymistä voisi edistää Etelä-Karjalassa.

– Myös Etelä-Karjalassa tekstiilien kierrätyksessä, materiaalin hyödyntämisessä ja jatkojalostuksessa on kehittymispotentiaalia, joka voi tuo maakunnalle työtä ja hyvinvointia, sanoo toiminnanjohtaja Eija Palsinajärvi-Äikäs Saimaan Virta ry:stä Imatralta.

Webinaarissa ovat puhumassa muun muassa Telaketju-hankkeen vetäjä Pirjo Heikkilä VTT:ltä, hallituksen puheenjohtaja Outi Luukko Rester Oy:stä, erikoistutkija Helena Dahlbo Suomen ympäristökeskuksesta, vastuullisuusasiantuntija Satumaija Mäki Suomen tekstiili ja muoti ry:stä sekä toiminnanjohtaja Eija Palsinajärvi-Äikäs Saimaan Virta ry:stä.

Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen.

Webinaarin lopuksi on paneelikeskustelu, jonka aikana myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua chatin kautta keskusteluun ja esittää kysymyksiä panelisteille.

Tilaisuuteen toivotaan yrityksiä, tutkijoita, järjestöjä, viranomaisia, opiskelijoita ja muita toimijoita, jotka ovat kiinnostuneet tekstiilialan kestävyydestä sekä tekstiilien kiertotaloudesta. Tapahtumaan pyydetään ilmoittautumaan etukäteen.

Tapahtuma on osa Lappeenrannan Green Leaf -vuoden ympäristöaiheisten tapahtumien sarjaa.

Linkki ilmoittautumiseen ja ohjelmaan

Osallistujille lähetetään Zoom-linkki lähempänä tilaisuutta.

Lisätiedot:

Ympäristösuunnittelija Anna Vuori, Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
puh. 040 570 1044

Toiminnanjohtaja Eija Palsinajärvi-Äikäs, Saimaan Virta ry
puh. 044 735 6241