17.11.2021

Tervetuloa vieraslajitalkoiden kiitoskahveille tiistaina 30.11. klo 17:30-19:30 kaupungintalon kokoushuone Venlaan

Lappeenrannassa on ahkeroitu kesällä 2021 haitallisten vieraslajien hävittämiseksi. Monia talkoita järjestettiin helteisissäkin merkeissä, mutta sinnikkäät talkoolaiset jaksoivat kitkeä ja kaivaa niin jättipalsamia kuin lupiiniakin ja kerätä espanjansiruetanoita.

Siitä kiitollisena Lappeenrannan kaupunki ja VieKas LIFE -hanke kutsuvat kaikki haitallisten vieraslajien torjuntaan osallistuneet sekä aiheesta kiinnostuneet kaupunkilaiset
tärkeän aiheen kunniaksi järjestetyille kiitoskahveille.

Tervetuloa kuuntelemaan, kysymään ja keskustelemaan vieraslajeista!

Kahvitarjoilu 30 ensimmäiselle.

Mukana Lappeenrannan kaupungin edustajat Taina Lahtela ja Anna Vuori, VieKas LIFe-hankkeesta Jari Kiljunen ja jättipalsamin torjuntaa soolotalkoon merkeissä ahkeroinut Kimmo Saarinen.

Lappeenrannan alkuperäisluonto kiittää talkoolaisia

Jättipalsamia torjuttiin peräti 16 talkoissa eri puolilla kaupunkia. Talkoot ovatkin tuottaneet vuosien varrella hyvää tulosta. Tästä osoituksena on saatu jättipalsami häviämään jo miltei kokonaan Myllysaaressa, Pallossa ja Rakuunanmäellä. Näissä kohteissa torjunta kohdistuu enää vain yksittäisiin pieniin esiintymiin.

Lappeenrannan lentokentältä, joka on Suomen hienoimpia paahde-elinympäristöjä, kaivettiin haitallista lupiinia kesäkuussa. Lupiini on uhka lentokentän kedolle, joten torjunnalla turvataan lentokentän kedon säilyminen harvinaiselle eliölajistolle suotuisana. Lupiininpoistoa rahoitetaan Ympäristöministeriön Helmi- elinympäristöohjelmasta.

Espanjansiruetanan keräystä kokeiltiin Tirilässä. Haitallista espanjansiruetanaa havaittiin muuallakin päin Lappeenrantaa, mutta hyvä torjuntamali on vielä kehitteillä.

Vieraslajitalkoita jatketaan ensi vuonna 2022, seuraa ilmoittelua.

Lisätiedot:

Ympäristötarkasta Taina Lahtela
Lappeenrannan kaupunki
p. 040 5298480
taina.lahtela(at)lappeenranta.fi