16.6.2021

Uudella Retket lähiluontoon -kiertueella vieraillaan opastetusti Lappeenrannan kaupunginosien luontokohteissa läpi kesän

retket_lahiluontoon_linnoitus.jpg

Lappeenrannassa on runsaasti lähiluontokohteita, jotka houkuttelevat asukkaita viihtymään ja virkistymään. Tänä kesänä kaupunki järjestää opastetun luontoretkikiertueen, jossa tutustutaan monipuolisiin lähiluontokohteisiin ympäri Lappeenrantaa. Lähiluontoretkien kiertue on osa Green Leaf 2021 -voittovuoden ohjelmaa. Maanantaisin klo 18.00−19.30 järjestettävät retket alkavat juhannuksen jälkeen (28.6.) ja jatkuvat elokuun puoliväliin (16.8.) saakka. Oppaana retkillä toimii luonnontutkija ja biologi Kimmo Saarinen.

Lappeenrannan ympäristösuunnittelija Anna Vuoren mukaan retkikiertueella nautitaan luonnosta ja tutustutaan samalla erilaisiin luonnonympäristöihin, kuten lehtoihin, kallioihin ja kulttuuriympäristöihin.

− Kiertueen ohjelma on suunniteltu sellaiseksi, että vierailemme eri asuinalueiden arvokkaissa luontokohteissa. Tutustumisen arvoisia luontoympäristöjä löytyy eri puolilta kaupunkia. Kiertue tarjoilee näistä makupaloja eli pienen, mutta mielenkiintoisen osan.

Retket lähiluontoon -kiertueen kohteet sijaitsevat Pappilanniemessä, Lauritsalan kartanon miljöössä, linnoituksessa, Tyysterniemessä, Uus-Lavolassa, Huhtiniemessä, keskustassa sekä Joutsenossa. Kaupungin Green Leaf -voittovuoden projektipäällikkö Kati Korhonen on lähiluontoretkiin tyytyväinen, sillä luonto on Lappeenrannassa yksi voittovuoden teemoista.

− Luonto alkaa usein jo kotioven läheisyydestä. Lyhytkin piipahdus metsässä rentouttaa ja virkistää arjen keskellä. Toivottavasti retket antavat asukkaille uusia vinkkejä ja virikkeitä.

Retket ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Retkikohteisiin toivotaan saapuvan ilman autoa. Suurin osa retkien aloituspaikoista sijaitsee linja-autoreitin varrella. Retkille suositellaan lenkkeilyvaatetusta, sillä reiteillä kuljetaan pääasiassa poluilla ja hiekkateillä suoretkeä lukuun ottamatta. Suoretkelle suositellaan kumisaappaita.

Retket lähiluontoon -kiertueen ohjelma:

Luontoretket maanantaisin klo 18−19.30.

28.6. Pappilanniemen lehdossa luonnonsuojelualueella kasvaa rehevää ja monimuotoista lehtokasvillisuutta. Retki soveltuu esteettömään liikkumiseen, mutta on mäkinen. Aloituspaikka: Pappilanniemen kuntopolun pysäköintialue (Isännöitsijäntie).

5.7. Lauritsalan kartanon kulttuuriympäristö on historiallisesti arvokas kartanomiljöö puistoineen ja puistopuineen. Aloituspaikka: Pontuksen päiväkodin Kartanontien toimipisteen pysäköintialue (Kartanontie 3).

12.7. Linnoituksen valliniityt ja kedot kelpaavat perinnebiotooppikasvien ohella sotatulokkaille ja vanhoille kulttuurikasveille. Aloituspaikka: Katariinantori.

19.7. Tyysterniemen rantakalliot tarjoavat elinpaikan karuihin oloihin sopeutuneelle ranta- ja kalliokasvillisuudelle. Aloituspaikka: Puistotien päädyn pysäköintialue (Puistotie 5).

26.7. Uus-Lavolan terveysmetsä vie varttuneen kuusikon metsäkasvillisuuden pariin jääkauden jäljissä. Aloituspaikka: Pilke-päiväkodin pysäköintialue (Minkinkatu 1).

2.8. Huhtiniemen rantaraitilla kuljetaan kookkaiden tervaleppien hallitsemassa monimuotoisessa rantaluonnossa. Retki soveltuu esteettömään liikkumiseen. Aloituspaikka: Korkkitehtaan ranta.

9.8. Arboretumissa pääsee kaupungin puulajipuiston puiden ja pensaiden pariin. Retki soveltuu esteettömään liikkumiseen. Aloituspaikka: vesitornin ja liikennepuiston välinen pysäköintialue Valtakadulla.

16.8. Joutsenon Ritasuo tarjoaa liki luonnontilaisen elinympäristön räme- ja nevakasveille. Suolle ohjeistetaan laittamaan kumisaappaat jalkaan. Aloituspaikka: Papinkiventie 145.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki:

Kati Korhonen, Green Leaf -projektipäällikkö, p. 040 354 2799

Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti:

Kimmo Saarinen, tutkija, p. 040 721 4108