25.10.2021

Yaskawa Finlandin toimittama laserhitsausrobotti tehostaa Metso Outotecin suodatinvalmistusta Lappeenrannassa

Yaskawa on maailman suurimpia teollisuusrobottien valmistajia. Metso Outotecille toimitettu uusi, noin miljoonan euron arvoinen mittatilaustyönä tehty laserhitsausyksikkö on luonteva osa tehtaan pitkäjänteistä kehittämistä. Lappeenrannan kaupunki iloitsee kestävän kehityksen investoinnista alueelle.

Metso Outotecin Lappeenrannan tehdas on jo pitkään keskittynyt raskaan teollisuuden suodatinteknologian valmistukseen.

– Metso Outotecin suodattimet tehdään vaativiin olosuhteisiin esimerkiksi kaivos-, kemian- ja elintarviketeollisuuteen, kertoo Metso Outotecin suodatinliiketoiminnan johtaja Jussi Venäläinen.

– Nesteen ja kiintoaineen erotuksessa käytettävät suodatinlaitteet joutuvat kovaan rasitukseen ja niiden energia-, päästö- ja vesitehokkuusvaatimukset ovat omaa luokkaansa.

Tämä tarkoittaa sitä, että suodattimien valmistuksessa käytettäville laitteille asetetaan myös tiukat vaatimukset.

– Tästä johtuen suoritimme paljon teknologiatestejä LUT-yliopistossa laitevalmistajan omien testien lisäksi ennen kuin investointipäätös uudesta laserhitsauslaitteesta tehtiin, Venäläinen sanoo.

– Uuden laserhitsausyksikön odotetaan paitsi lisäävän valmistuskapasiteettia ja tehokkuutta, myös parantavan turvallisuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

Laserhitsausyksikkö valmistettiin yhteistyössä

Yaskawa Finland asensi, käyttöönotti ja testasi laitteiston ennen luovutusta. Lisäksi laitteistolla valmistettaville tuotteille tehtiin sopimuksen mukainen määrä valmiita hitsausohjelmia sekä asiakkaan operaattoreille ja ohjelmoijille annettiin koulutusta.

Laserhitsausyksikön valmistamiseen ja toimitukseen osallistui suuri joukko asiantuntijoita.

– Kyseessä olevan erityistarkan laserleikkaukseen ja -hitsaukseen soveltuvan Motoman MC2000 -robotin valmisti japanilainen tehtaamme.

– Sen sijaan 30 metrin rata, jolla robotti liikkuu sekä tuotteiden kaksi paikoituslaitetta ovat Ruotsin tehtaaltamme. Laitteiston kokonaistoimituksesta vastasimme me eli Yaskawa Finland Oy, kertoo toimitusjohtaja Nina Lehtinen.

Kuitulaserlaitteen (8kW Trumpf) toimitti Yaskawa Finlandin suomalainen yhteistyökumppani Apricon, joka edustaa saksalaista Trumpf-laserteknologiaa Suomessa.

– Olennaisena osana toimitukseen kuuluu meidän suunnittelemamme suojarakennus, joka on kooltaan suuren huoneen kokoinen (leveys 12 m, syvyys 6 m ja korkeus 4 m), lisää Lehtinen.

– Olemme käyttäneet myös muiden toimitukseen sisältyvien oheislaitteiden valmistukseen suomalaista alihankintaverkostamme.

Lappeenranta satsaa vihreään kehitykseen

Lappeenranta on valinnut kestävän kehityksen strategiseksi kärjekseen, ja yrityspuolella asiaa ajamaan on syntynyt koko maakunnan alueella toimiva Greenreality Network, joka on energia- ja ympäristöalan verkosto.

– Juuri tällaisia uusi investointeja tarvitaan alueelle, sano verkoston vetäjä, Lappeenrannan kaupungin kehityspäällikkö Markku Mäki-Hokkonen.

– Metso Outotecin uusi robotti on erinomainen konkreettinen osoitus alueen kestävästä kehityksestä ja matkasta kohti vihreää tulevaisuutta.

+++

Metso Outotec on kestävää kehitystä edistävien teknologioiden sekä kokonaisvaltaisten ratkaisujen ja palvelujen edelläkävijä kiviainesten käsittelyssä, mineraalien jalostuksessa ja metallinjalostuksessa kaikkialla maailmassa. Parannamme asiakkaidemme energian- ja vedenkäytön tehokkuutta, lisäämme toiminnan tuottavuutta ja vähennämme ympäristöriskejä tuote- ja prosessiosaamisemme avulla. Yhdessä luomme positiivista muutosta.
Metso Outotec on sitoutunut rajoittamaan ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen Science Based Targets -organisaation varmentamien ilmastotavoitteiden avulla. Vuonna 2021 sijoituimme maailman vastuullisimpien yhtiöiden Global 100 -listalla kahdeksanneksi.
Metso Outotecin pääkonttori on Helsingissä. Yhtiöllä on yli 15 000 työntekijää yli 50 maassa, ja sen liikevaihto vuonna 2020 oli noin 3,9 miljardia euroa. Yhtiön osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä. mogroup.com, twitter.com/metsooutotec


Yaskawa Group on japanilainen pörssiyhtiö, jonka yksi liiketoiminnan osa ovat teollisuusrobotit. Yrityksen eurooppalainen robottidivisioonan organisaatio koostuu pääkonttorista Saksassa, robottitehtaasta Sloveniassa sekä robottien ohjauskaappien ja oheislaitteiden tehtaista Ruotsissa ja Sloveniassa.
Yaskawa Finland on toiminut Suomessa vuodesta 1983 alkaen ja sen liiketoiminta-ajatuksena on alusta alkaen ollut palvella suomalaista teollisuutta automaatioon ja robotiikkaan perustuvilla ratkaisuilla.
Liiketoimintamme perusta on loppuasiakkaille toimitetut räätälöidyt ratkaisut, on sitten kyseessä robottijärjestelmä hitsaukseen, konepalveluun tai kappaleenkäsittelyyn. Suomalainen yritys on toimittanut yli 2.000 robottia, joista noin puolet on toimitettu hitsaukseen. Asiakkaita löytyy suomalaisen teollisuuden kaikilta aloilta niin konepajoista elintarvikeyrityksiin kuin pienistä yrityksistä Metso Outotecin kaltaisiin pörssiyrityksiin.

Lisätiedot:

Jussi Venäläinen
Suodatinliiketoiminnan johtaja, Metso Outotec
p. 020 529 211
jussi.venalainen(at)mogroup.com

Nina Lehtinen
Toimitusjohtaja, Yaskawa Finland Oy
p. 040 300 0657
nina.lehtinen(at)yaskawa.eu.com

Markku Mäki-Hokkonen
Kehityspäällikkö, Lappeenrannan kaupunki
p. 040 569 5515
markku.maki-hokkonen(at)lappeenranta.fi