Biovaaka

Ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseen

BIOVAAKA OY TARJOAA RATKAISUJA RAVINTOLOISSA JA SUURKEITTIÖISSÄ SYNTYVÄN RUOKAHÄVIKIN VÄHENTÄMISEEN.

Biovaaka-palvelujärjestelmän avulla toteutamme ravintoloissa ja suurkeittiöissä syntyvän ruokahävikin kattavan seurannan ja tuotamme tietoa syntyvästä ruokahävikistä ja sen lähteistä asiakkaidemme toiminnan johtamisen ja kehittämisen tueksi. Tekemällä ruokahävikin seurannasta kiinteän osan asiakkaidemme päivittäistä toimintaa ja tekemällä syntyvän ruokahävikin näkyväksi autamme asiakkaitamme vähentämään merkittävästi syntyvää ruokahävikkiä.

Ruokahävikki on globaali ongelma, jonka ratkaisemiseen tarvitaan keinoja ruoan tuotantoketjun kaikissa osissa. Pelkästään Suomen ravitsemuspalveluissa syntyy ruokahävikkiä yli 60 miljoonaa kiloa vuodessa. Ruokahävikin osuus ravitsemuspalveluissa on keskimäärin 16 % kaikesta tuotetusta ruoasta (MaRa, 2020). Euroopassa määrä on monikymmenkertainen. Euroopan Unionin ja YK:n asettamat tavoitteet ruokahävikin puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä saavutetaan vain määrätietoisella työskentelyllä kohti yhteisen tavoitteen saavuttamista. Biovaaka-palvelujärjestelmä on osa ratkaisua, ratkaisumme avulla voidaan mahdollistaa asetettujen tavoitteiden saavuttaminen ravintoloissa ja suurkeittiöissä.

Biovaaka-palvelujärjestelmä tarjoaa kattavan ratkaisun ruokahävikin seurantaan ja vähentämiseen kaikissa ravintoloissa ja suurkeittiöissä. Asiakkaisiimme kuuluu laaja joukko Suomen kuntia ja niiden ruokapalvelutoimijoita, sekä yksityisiä ruokapalvelutoimijoita ja ravintoloita. Biovaaka-palvelujärjestelmä on asiakkaidemme käytössä eri asteen oppilaitoksissa ja päiväkodeissa, suurkeittiöissä ja ravintoloissa. Tekemällä ruokahävikin seurannasta kiinteän osan asiakkaidemme päivittäistä toimintaa, sekä tekemällä syntyvän ruokahävikin näkyväksi ja osallistamalla henkilökunnan ja ruokailijat mukaan ruokahävikin vähentämiseen olemme auttaneet asiakkaitamme vähentämään syntyvää ruokahävikkiä kymmeniä prosentteja.

– Kun ruokahävikkiä saadaan merkittävästi vähennettyä, on se osoitus ravintolan toiminnan vastuullisesta kehittämisestä ja ympäristövastuusta. Hävikin vähentämisen vaikutus on kuitenkin myös suoraan nähtävissä ravintolan rahallisessa tuloksessa. Kyseessä on suoran säästön lisäksi myös välilliset säästöt työvoimakustannuksissa, toimituskustannuksissa, jätehuollossa ja muissa välillisissä kustannuksissa, sanoo Biovaaka Oy:n asiakkuuspäällikkö Valtteri Ahonen.

– Tavoitteenamme on tehdä ruokahävikin seurannasta ja Biovaaka palvelujärjestelmästä oleellinen osa ravintoloiden ja ammattikeittiöiden arkipäivän toimintaa, koska ilman päivittäistä näkyvyyttä ei ruokahävikkiä saada määrätietoisesti vähennettyä. Biovaaka Oy:n tavoitteena on laajentua Eurooppaan tulevina vuosina, kertoo Biovaaka Oy:n markkinointiasiantuntija Laura Järvinen.

Ravintoloiden ruokahävikkiä ei olla tehty arkipäivän tasolla aiemmin näkyväksi – Biovaaka-palvelujärjestelmän avulla tämä on mahdollista.

Toimimme Lappeenrannassa IVH Kampuksella.

Biovaaka on opiskelijatyönä syntynyt idea biojätettä punnitsevasta älyvaa'asta. Biovaaka Oy on idean pohjalta vuonna 2018 perustettu startup-yritys.

Biovaaka