LOAS

Kestävää asumista ja jakamistaloutta opiskelija-asunnoissa

ASUKKAIDEN KÄYTÖSSÄ YHTEISKÄYTTÖAUTOJA JA -POLKUPYÖRIÄ.

Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö (LOAS) rakentaa ja ylläpitää Suomen vihreintä opiskelija-asuntoyhteisöä. LOAS on kokeillut aktiivisesti erilaisia ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseen. Eri kohteista löytyy muun muassa maalämpöä, ilmavesilämpöpumppuja, aurinkosähköä ja poistoilman lämmöntalteenottoja. Energian kulutusta pyritään laskemaan myös kulutuksen mukaisella laskutuksella, jossa asukkaat maksavat sähköstä ja vedestä oman kulutuksensa mukaan.

LOAS edistää myös jakamistaloutta tarjoamalla asukkaidensa käyttöön yhteiskäyttöautoja. Tällä hetkellä autoja on tarjolla viidessä eri kohteessa. Lisäksi LOAS oli mukana hankkimassa yhteiskäyttöpolkupyöriä Lappeenrantaan ja yhteiskäyttöpolkupyörien asemia onkin melkein kaikkien LOASin kohteiden pihassa.

LOAS juurruttaa esimerkillään kestävyysajattelun periaatteet nuoriin asukkaisiinsa pysyvästi. Parhaaseen mahdolliseen tasoon optimoitu energiakulutus säilytetään seurannalla ja huollolla. Remontteja ja perusparannuksia suunnitellessa rakennusten energiatehokkuus on suuressa roolissa. Kaikki kierrätettävä kierrätetään, kaikkiin kohteisiin on lisätty mm. muovinkeräys – ja myös yhteistyökumppaneilta edellytetään energiatehokkaita ratkaisuja.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on maalämmön ja aurinkosähkön määrän lisääminen, sekä lämmöntalteenotto kiinteistön jätevedestä. Lisäksi parannetaan kulutusseurantaa, ja muitakin ratkaisuja kokeillaan avoimin mielin. Kaikki LOASin hankkima sähkö ja kaukolämpö on hiilineutraalisti tuotettua.

LAPPEENRANNAN SEUDUN OPISKELIJA-ASUNTOSÄÄTIÖ ON VOITTOA TAVOITTELEMATON YHTEISÖ, JOKA HALLINNOI YLI 80 OPISKELIJATALOA LAPPEENRANNASSA. LOASILLA ON MELKEIN 3 200 ASUKASTA.

Loas