Diana Kasymova, Metso Outotec


Diana Kasymova, LUT-yliopiston alumni ja akateeminen tutkija Metso Outotecilla, jakaa oman tarinansa opinnoistaan LUTilla ja työskentelystään Greenreality Network -jäsenyrityksessä. Diana opiskeli metallurgiaa Pietarin Yliopistossa päättäessään hakea kaksoistutkinto-opiskelijaksi LUT-yliopistoon. Hän sai paikan ympäristötekniikan ohjelmassa ja aloitti opinnot LUT-yliopistossa 2018. Opintojensa aikana Diana nautti LUTin kansainvälisestä ilmapiiristä, korkealaatuisesta opetuksesta sekä kestävästä ajattelutavasta.

”Kesätyöt ja trainee-ohjelmat ovat loistava tapa kehittää taitoja ja verkostoitua.”


Ennen valmistumistaan Diana sai kesätraineen paikan Metso Outoteciltä. Työssään hän pystyi verkostoitumaan ja etsimään uusia mahdollisuuksia yrityksen sisällä. Diana työskentelee edelleen Metso Outotecillä. Työssään tutkijana hän voi yhdistää taitonsa sekä metallurgian että ympäristötieteen parissa. Lisäksi Diana aloitti hiljattain tohtoriopinnot Aalto-yliopistossa kemian tekniikan osastolla.

”Greenreality Networkilla ja Metso Outotecilla on sama missio kehittää vihreää teknologiaa ja lisätä kestäviä ratkaisuja liiketoiminnassa.”

Kestävyys on tärkeä arvo Dianalle ja hän on onnellinen jakaessaan samat arvot työpaikkansa kanssa. Metso Outotec valittiin hiljattain maailman kahdeksanneksi kestävimmäksi yritykseksi kansainvälisellä Corporate Knight 2021– listalla*.

“Rekrytoijien kannattaa kiinnittää huomiota muuhunkin kuin työkokemukseen. Opiskelijat voivat kerryttää hyödyllistä kokemusta myös opetusohjelman ulkopuolisten aktiviteettien kautta. Tällaisia aktiviteetteja ovat esimerkiksi hackathonit, workshopit, case-kilpailut ja muut opiskelijatapahtumat.”

Dianalla on hyviä kokemuksia opiskelijatapahtumiin osallistumisesta kampuksella. Hän on osallistunut osaa kansainvälisiin case-kilpailuihin ja rekrytointitapahtumiin. Case-kilpailuissa yritykset tarjoavat oman ongelmansa opiskelijoiden ratkaistavaksi. Diana kuvailee rekrytointitapahtumia mahdollisuuksiksi tavata uusia ihmisiä ja näyttää mielenkiintoa paikallisia yrityksiä kohtaan. Vastavuoroisesti yritykset saavat käsityksen alueen opiskelijoiden ajatuksista sekä mahdollisuuden keskustella yrityksestä ja työmahdollisuuksista suoraan opiskelijoiden kanssa.

”Opiskelijoiden kannattaa olla sosiaalisesti aktiivisia ja avoimia hakiessaan töitä. Se saattaa tuntua alkuun haastavalta, mutta se on tärkeä taito oppia. Kannattaa uskaltaa kysyä kysymyksiä ja näyttää mielenkiintoa yrityksiä kohtaan, sillä koskaan ei voi tietää milloin he tarvitsevat taitojasi."


Diana kertoo olleen itsekin hieman ujo aloittaessaan kesätraineena. Opiskelijat epäröivät usein töihin hakemista, sillä he ovat huolissaan, että heillä ei ole tarpeeksi työkokemusta tai heidän kielitaitonsa ei ole riittävä. Diana kannustaa opiskelijoita hakemaan töitä mielenkiintoisista yrityksistä, vaikka avoin paikka ei olisikaan juuri se mitä he etsivät. Kun saa kokemusta yrityksessä työskentelystä, voi verkostoitua ja etsiä unelmiesi työtehtävää tai projektia.

Mikäli haluat keskustella Dianan kanssa lisää aiheesta, voit lähettää hänelle kontaktipyynnon LinkedInissä.

*Lähde: mogroup.com/corporate/media/news/2021/1/metso-outotec-ranked-8th-on-the-global-100-list-of-the-worlds-most-sustainable-companies/