Marko Pollari, Imatran kaupunkiImatran kaupungin konsernitalouspäällikkö Marko Pollari pitää konkreettisia tekoja tärkeänä vihreän tulevaisuuden saavuttamisessa. Markolla on pitkä tausta energia-alalla, jossa hän on hoitanut esimerkiksi energiakauppaa ja asiakastoimintoja. Uransa aikana Marko on saanut seurata energia-alan murrosta useasta näkökulmasta. Monipuoliset tehtävät energia-alalla ovat opettaneet Markoa niputtamaan energia-alan erilaisia ratkaisuja ja asiakastarpeita kaupallisiksi kokonaisuuksi. Taidosta reagoida muutoksiin ja käsitellä moninaisia asiakokonaisuuksia on paljon hyötyä myös hänen nykyisessä työssään Imatran kaupungilla.

”On ollut palkitsevaa seurata Greenreality Networkin kehittymistä.”

Marko Pollarilla on ollut mahdollisuus seurata Greenreality Networkin perustamista ja kehittymistä työskennellessään vuosien varrella kolmessa eri Greenreality Networkin jäsenyrityksessä. Hän toivoo verkoston toiminnan jatkuvan tiiviinä, jotta alueella syntyy uusia ratkaisuja, oppia ja tekoja.

”Pelkällä puheella ei saavuteta vaikuttavuutta. Greenreality Network kannustaa jäseniään käytännön tekoihin, joiden kautta voidaan vaikuttaa aidosti.”

Marko korostaa, kuinka tärkeitä teot ovat. Pienistäkin teoista syntyy vaikuttavuutta, kun niitä on tarpeeksi. Marko kuvailee, kuinka vihreät ratkaisut tuovat usein monenlaisia hyötyjä. Esimerkiksi Imatran suurhallin vanhojen halogeenivalojen vaihtaminen moderneihin ledeihin hyödyttää kaupunkia monella tasolla. Uudistuksen johdosta säästyy energiaa ja kuluja, valaisimet on pitkäikäisempiä ja valaistuksen laatu on parempi.

Imatran kaupunki tekee mielellään yhteistyötä Greenreality Networkin jäsenten kanssa. Yhteistyö voi olla esimerkiksi käytännönratkaisujen suunnittelua, asiantuntijoiden apua tai suoraa toimittajien valitsemista. Lisäksi on mukava saada vertaiskokemuksia verkoston kunnilta ja kaupungeilta.

”Verkosto tekee energia-alaa läpinäkyväksi, synnyttää ratkaisuja ja erityisesti kannustaa tekoihin.”

Verkosto yhdistää toimijoita, jotka voivat jakaa asioita ja tuottaa palveluita ja ratkaisuja, joille on asiakkaita. Marko kuvailee, kuinka energia-ala on vasta muutoksen alussa ja verkostomaista toimintaa tarvitaan jatkossakin. Voimme olla ylpeitä, että Etelä-Karjalan alueella on näin vahva verkosto alan toimijoita sekä vankka tutkimuksellinen pohja toiminnalle.

Marko juttelee mielellään lisää aiheeseen liittyen. Häneen voi olla yhteydessä esimerkiksi LinkedInin kautta.