Martti Mäkelä, Lappeenrannan Asuntopalvelu


Martti Mäkelä, Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n toimitusjohtaja kertoo, kuinka perinteisellä alalla toimiva yritys etsii jatkuvasti keinoja lisätä ympäristöystävällisyyttä. Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy on Lappeenrannan kaupungin omistama yhtiö, joka tuottaa ja omistaa vuokra-asuntoja. Yhtiö on merkittävä vuokranantaja Etelä-Karjalan alueella, sillä yhtiöllä on noin 200 kohdetta ja 300 rakennusta, joissa on vuokralla noin 8 000 asukasta.

Martti kuvailee, kuinka Asuntopalvelu vähentää asumisen päästöjä. Yhtiö on sitoutunut Lappeenrannan kaupungin ja Energiaviraston solmimaan KETS-sopimukseen energiatehokkuuden parantamisessa. Omassa toiminnassaan Asuntopalvelu on sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjä 50 prosentilla vuoteen 2025 mennessä ja 80 prosentilla vuoteen 2033 mennessä.

Osan hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteista Asuntopalvelu saavuttaa luopumalla öljylämmityksestä kokonaan vuoteen 2025 mennessä. Joutsenolaisessa seitsemän kerrostaloa sisältävässä kohteessaan yhtiö on jo korvannut maakaasun pelletillä, sekä rakentanut Lappeenrantaan kerrostalon, joka lämpiää maalämmöllä. Suurin osa Asuntopalvelun kohteista lämpiää paikallisella kaukolämmöllä, jota Martti kuvailee hyvin ympäristöystävälliseksi.

Energiansäästöä Asuntopalvelu saa aikaan myös rakentamalla kestäviä uudisrakennuksia sekä peruskorjaamalla nykyisiä rakennuksia energiatehokkaammiksi. Lämmön ja veden kulutusta Asuntopalvelu seuraa talokohtaisesti. Suuriin poikkeamiin puututaan korjaamalla vikoja, remontoimalla ja tekemällä rakennuksiin energiankulutukseen vaikuttavia uudistuksia. Uusiin ja peruskorjattuihin kohteisiin esimerkiksi asennetaan huoneistokohtaiset vesimittarit. Olemassa olevien asuntojen mahdollisimman korkea käyttöaste on energiansäästöä sekin – tyhjien asuntojen lämmittäminen puolestaan hukkaan heitettyä energiaa.

Martti kertoo Lappeenrannan Asuntopalvelun haluavan toimia alueellisena suunnannäyttäjänä. Yhtiö on valmis kokeilemaan uusia tapoja toimia ja rakentaa. Martti kertoo yhtiön haaveesta rakentaa Lappeenrannan ensimmäinen puukerrostalo.

”Puukerrostalot löytyvät jo Joensuusta ja Jyväskylästä, joten kyllähän sellainen pitäisi saada myös Euroopan ympäristöpääkaupunkiin, Lappeenrantaan.”

Martti kuvailee, kuinka energiaa voidaan säästää myös arjessa. Yhtiön työntekijät ajattelevat vihreästi, ja yhtiö kannustaa myös asukkaitaan säästämään luonnonvaroja esimerkiksi järkevällä vedenkäytöllä. Asuntopalvelu tarjoaa asukkailleen myös monipuoliset kierrätysmahdollisuudet: muovinkeräyskin on mahdollistettu kaikkiin taloihin jo vuoden 2019 aikana.

Lappeenrannan Asuntopalvelu liittyi Greenreality Networkiin kuusi vuotta sitten. Martti kuvailee verkostoitumisen olevan Greenreality Networkin kantava voima.

Martti juttelee mielellään lisää ympäristöystävällisistä ratkaisuista, ja häneen voi olla yhteydessä sähköpostitse: etunimi.sukunimi@aspakoti.fi