Kuluttajille on tarjolla muutoksentekijän rooli, kun Suomea viedään entistä energiaomavaraisempaan ja uusiutuvia energialähteitä hyödyntävämpään suuntaan. Lahdessa ja Lappeenrannassa kiinteistökohtaista vertailutietoa vähähiilisistä vaihtoehdoista saa syksyllä avatusta sähköisestä palvelusta.
Energiavalinta.fi-verkkopalvelun avulla lahtelaisten ja lappeenrantalaisten on aiempaa helpompi selvittää, mitkä vähähiiliset energiaratkaisut sopivat omaan asuin- tai liikekiinteistöön. Tietokanta löytää osoitteen tai karttojen perusteella tietoja kiinteistön lämmitysjärjestelmästä ja kertoo keskimääräisiin kulutustietoihin perustuvat arviot erilaisten uusiutuvan energian ratkaisuista, takaisinmaksuajasta sekä vaikutuksesta hiilidioksidipäästöihin.
– Palvelu houkuttelee kuntalaisia vertailemaan sähkön- ja lämmöntuotannon uusiutuvan energian vaihtoehtoja ja niiden kannattavuutta omassa kiinteistössä. Näiden pohjalta on helpompi lähteä selvittämään ratkaisuja tarjoavien yritysten ja muiden asiantuntijoiden kanssa tarkempia suunnitteluratkaisuja ja kustannuksia, toteavat energiavalinta.fi-verkkotyökalua kehittämässä olleet Eeva Pihlajaniemi Lappeenrannasta ja Essi Krans Lahdesta.
Verkkopalveluun on syötetty tietoa julkisista rekistereistä ja tietoaineistoista sekä kuntakohtaisia kartta-aineistoja maalämpö- ja aurinkoenergiapotentiaalista. Nyt kun pohjatyöt on tehty, palvelu olisi helposti laajennettavissa myös muihin kuntiin.
– Netti on kätevä tietolähde. Sähköinen vertailupalvelu antaa kiinteistöjen omistajille hyvät lähtötiedot, ja tarjouspyyntökoneen kautta kiinteistön omistajat löytävät helposti paikalliset yritykset. Lisäksi se hyvä työkalu rakennusvalvonnalle, energiayhtiölle ja energianeuvojille, joiden asiakaspalvelusta kuluttajat kysyvät apua energiavalintoihin, Pihlajaniemi ja Krans toteavat.
Omakotirakentajat ja lämmitystapavaihtajat ovat vähähiilisten energiaratkaisujen käyttöönotossa aktiivinen etujoukko. Myös taloyhtiöissä selvitellään, millaisia säästöjä uusiutuvan energian ratkaisut tuovat tulevaisuudessa asumiskustannuksiin. Maalämpö on jo uudisrakennuksissa suosituin lämmitysmuoto, ja seuraava buumi on näkyvissä aurinkoenergian hyödyntämisessä.
Lahtelainen Mari Merenluoto tutki Energiavalinta-palvelusta aurinkosähköjärjestelmän kannattavuutta uudehkossa omakotitalossa. – Parikymmentä vuotta, on se pitkä aika. Toisaalta myös rakennusvaiheessa valitsemallamme maalämmöllä on myös pitkähkö takaisinmaksuaika, mutta valitsimme sen silti, Merenluoto miettii.
– Kun energiamuodon vaihtoa suunnitellaan olemassa olevaan kiinteistöön, teknisten ratkaisujen soveltuvuuden arviointi on tehtävä huolellisesti ja suunnitteluvaiheelle kannattaa varata riittävästi aikaa. Urakoitsijoillakin voi olla paljon töitä jonossa varsinkin sesonkiaikoina. Myös lupa-asiat vievät aikansa, mikäli toimenpide edellyttää rakennusvalvonnan hyväksyntää. Kesälle suunniteltua remonttia on hyvä lähteä valmistelemaan heti alkuvuodesta, sanoo asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:stä.
Energiavalinta.fi-verkkopalvelu on käytössä Lahdessa ja Lappeenrannassa. Se on kehitetty Euroopan aluekehitysrahaston tuella. Teknisestä toteutuksesta vastaa Bionova Oy.
Yhteydenotot:
Eeva Pihlajaniemi, Lappeenranta: puh. 0440 523 056 , eeva.pihlajaniemi@wirma.fi
Essi Krans, Lahti: puh. 044 4163626, essi.krans@lahti.fi
Sami Seuna, Motiva Oy: puh. 040 846 0281, sami.seuna@motiva.fi
Bionova Oy: Panu Pasanen, puh. 044 2871 722, panu.pasanen@bionova.fi
|