10.9.2020

Aurelia Turbines aloitti kaasuturbiiniensa toimitukset Lappeenrannasta – polttoaineena myös vety

Aurelia Turbines on aloittanut kaasuturbiinien toimitukset asiakkailleen tehtaaltaan Lappeenrannasta. Uutta huipputeknologiaa edustava turbiini on suunniteltu käyttämään vetyä, biokaasua, synteettistä kaasua sekä muita uusiutuvia ja epätyypillisiä polttoaineita.

Suomalaisen yhtiön huipputeknologia on kehitetty yhteistyössä LUT-yliopiston kanssa. Aurelian turbiiniteknologiaa on ollut kehittämässä viiden eri professorin tutkijatiimit, yhteensä yli 30 henkeä LUT-yliopistosta. Sarjatuotannon alkaminen vahvistaa LUT-yliopiston ympärille syntynyttä cleantech-keskittymää.

Uusia turbiineja voi myös käyttää joustavasti tuottamaan säätövoimaa, jolla tasapainotetaan tuuli- ja aurinkoenergian vaihteluita. Turbiinit on suunniteltu vähäpäästöiseksi.

”Tavoitteena on puhtaampi ja joustavampi energiatuotanto. Turbiinit voivat tehokkaasti käyttää uusia polttoaineita, kuten nyt nopeasti yleistyvää vetyä. Koska turbiinit on nopea käynnistää ja sulkea, niitä voidaan myös hyvin käyttää juuri silloin, kun tuulesta ja auringosta ei saada tarpeeksi sähköä”, kertoo Aurelia Turbinesin toimitusjohtaja Matti Malkamäki.

Yhtiön pienet Aurelia®A400 -turbiinit ovat hyötysuhteeltaan maailman tehokkaimpia. Näiden 400 kWe-turbiinien energiatehokkuus voi olla jopa 20 prosenttia parempi kuin muiden markkinoilla olevien samankokoisten mikroturbiinien. Turbiinit on jo alun perin suunniteltu vähäpäästöiseksi.

Aurelian turbiinit sopivat pienimuotoiseen hajautettuun sähkön ja lämmön yhteistuotantoon (CHP). Se on suunniteltu pienten ja keskisuurten teollisuusprosessien tarpeisiin. Se sopii esimerkiksi kaupallisille ja teollisille loppukäyttäjille, jotka tarvitsevat prosessissaan sekä sähköä että lämpöä, samoin kuin niille, jotka tarvitsevat höyryä ja / tai jäähdytystä.

Tällä hetkellä maailmanmarkkinoilla on suuri kysyntä eri vetyratkaisuille. Vetyä voidaan tuottaa ylimääräisellä aurinko- ja tuulienergialla, kun sitä on tarjolla yli tarpeen, ja vastaavasti vetyä voidaan polttaa sähkö- ja lämpöenergiaksi, kun on pimeää eikä tuule. Vedyn poltto tuottaa yleensä vain vesihöyryä, joten se ei saastuta.

Turbiinit soveltuvat jo rakenteellisesti huomattavasti mäntämoottoreita paremmin vetyn polttamiseen. Vedyn käyttöä perinteisissä ratkaisuissa vaikeuttaa myös vedyn korkea palamislämpötila sekä kymmenkertainen palamisnopeus verrattuna maakaasuun.

Aurelian uusi turbiini on alusta alkaen suunniteltu myös vedylle sopivaksi. Turbiini on modulaarinen, mikä tarkoittaa, että sen yksittäisiä osia voidaan helposti vaihtaa eri polttoaineiden tarpeiden mukaan. Aurelian turbiini kestää myös vedyn tuottamia yli tuhannen asteen lämpötiloja.

Aurelia Turbines hyödyntää turbiineissaan aktiivista magneettilaakerointia, jota ei ole aiemmin käytetty turbiineissa. Uutta on myös IRG2-prosessi. IRG2 (Intercooled and Recuperated, Generator on 2 spools) tarkoittaa välijäähdytettyä ja rekuperoitua, kaksivaiheista ja kaksiakselista kaasuturbiinia.

Aurelia Turbines on saanut rahoitusta EU: n Horisontti 2020 -välineen pk-yritysvaiheesta 2.


Lisätietoa:
Matti Malkamäki, Aurelia Turbinesin toimitusjohtaja
matti.malkamaki@aureliaturbines.com
Puh: +49 176 30638250

Lisää tietoa Aurelia Turbinesista:
www.aureliaturbines.com

Tietosivut tekniikasta:
https://aureliaturbines.com/media/fact-heets