Assi Vapaudenaukiolla on käyttöönotettu aurinkosähköjärjestelmä. Järjestelmä on toteutettu molempiin Vapaudenaukion taloihin ja se koostuu 131 aurinkopaneelista. Kaikki järjestelmän tuottama sähkö hyödynnetään talojen peruskulutuksessa eikä sitä myydä sähköverkkoon. Vapaudenaukion toimistotalo on monella tavalla ideaalinen aurinkosähkön kohde, sillä talojen ilmanvaihto ja jäähdytys kuluttavat sähköä juuri oikeaan aikaan, esimerkiksi valoisana kesäaikana ilmanvaihto ja jäähdytys tehostuvat. Lisäksi uusina taloina asennuksen mahdollistavat rakenteet ja kiinteistötekniikka sekä talojen hyvä sijainti. Panostus aurinkosähköön auttaa meitä kaikkia alentamaan ympäristön kuormitusta ja hillitsemään hiilidioksidipäästöjä. Tällä järjestelmällä saavutettava CO2 päästöjen vähentyminen on jopa 6,3 tonnia vuodessa.
Järjestelmä aiotaan toteuttaa myös parhaillaan rakennettavaan uuteen Vapaudenaukio 3 toimistotaloon sen valmistuttua. Uuden talon päävuokralainen on Visma-yhtiöt, jolle ympäristöystävälliset valinnat ovat myös tärkeitä.
Paneelien arvioitu elinkaari 35-40 vuotta ja niiden valmistaja on Sharp. Järjestelmän toimittaa PlayGreen Oy, joka on yksi Suomen vanhimpia ja kokeneimpia aurinkosähkön asiantuntijayrityksiä.
Vapaudenaukion kohde on toimittajallekin ensimmäinen, johon asennetaan palo- ja pelastusturvallisuutta parantava paneelikentän katkojärjestelmä. Tämä mahdollistaa pelastustoimen turvallisen toiminnan sammutustilanteessa erottamalla kentän kahden paneelin ryhmiksi niin, että jännite alenee sammutustyölle turvalliseksi. Järjestelmä myös mittaa paneelikentän lämpötilaa ja sulkee ne piirit, joissa lämpötila nousee yli 92-astetta. Järjestelmä mahdollistaa häiriötilanteessa myös automaattisen palohälytyksen.
Assi Group Oy on toteuttanut kaupungin keskusta-alueelle mittavan maalämpö- ja kylmäratkaisun Armilanlinnan uudisrakennukseen. Kokonaan maalämmöllä ja Itulan säteilijöillä lämmitettävä Eksoten Perhetukikeskus käyttää kaivoja hyväkseen myös tilojen jäähdytykseen kesäaikana. Samoista kaivoista saadaan viilennystä, kun huonetilojen lämpöä pumpataan kesällä maaperään. Samalla ylläpidetään akun tavoin kentän kykyä tuottaa lämpöä. Energiaratkaisu koostuu seitsemästä 220-300 m syvyisestä maalämpökaivosta.
Maalämpö ja säteilijälämmitys kiinnostaa Assi Groupia pitkäjänteisenä energiainvestointina myös uudisrakennuksen vieressä kunnostettavan vuonna 1938 rakennetun funkkiskoulun energialähteen. Koulun suuri koko edellyttää myös kaukolämmön pitämistä rinnalla kovimpien pakkasten varalle, mutta suuri osa lämmitys- ja jäähdytystehosta saataisiin suunnitellusta maalämpökentästä. Olemassa olevan kiinteistön nykyaikaistaminen uuteen käyttöön on huolellista suunnittelua ja toteutusta vaativa hanke, mutta myös säästää myös ympäristöä hyödyntämällä hyvin tehtyä rakennusta valmiina pohjana uusille tiloille.
Koulun kunnostus valmistuu kesäkuussa 2019 ja sen tiloihin tulee historiallisiin puitteisiin nykyaikaisia yritystiloja n. 2000 m2. Armilanlinnan vahvuus on sen hyvä saavutettavuus ja yhteydet aivan keskustan äärellä. Asiakkaiden ja heidän vieraidensa käyttöön tulee myös sähköautojen ja sähköpolkupyörien latauspisteet.