7.6.2016

Aurinkovoima: Kustannustehokas ratkaisu yritysten energiantarpeeseen -tilaisuuden yhteenveto

Aurinkovoima: Kustannustehokas ratkaisu yritysten energiantarpeeseen -tilaisuuden yhteenveto

Kauniina auringonpaisteisena aamuna Lappeenrannan Kehruuhuoneelle oli kokoontunut viitisenkymmentä aurinkoenergiasta kiinnostunutta osallistujaa kuulemaan ja keskustelemaan aurinkoenergian hyödyntämisestä yritysten energiatarpeisiin.

Energiateollisuus ry:n tilaston mukaan viime vuoden lokakuussa Suomessa oli kaikkiaan 7,9 MWp:n sähköverkkoon asennettua aurinkovoimaa. Lappeenrannassa oli noin 6 % ja Etelä-Karjalassa 8 % kaikesta aurinkosähkövoimasta, mitä Suomeen oli asennettu. Tilastot sisältävät niin pientuottajat kuin isommatkin aurinkovoimalat. Kaupunki rakentaa voimalat uuden Myllymäen päiväkodin ja uuden läntisen paloaseman katoille. Voimalat otetaan käyttöön kesän aikana rakennusten valmistumisen myötä. Lappeenrannan Energia on asentanut paneeleita huoltorakennuksen ja autokatosten katoille Simolantiellä.

Tilaisuuden mielenkiintoiset asiantuntijapuheenvuorot käsittelivät monipuolisesti aurinkoenergian hyödyntämistä yritysten liiketoiminnassa sekä aurinkovoiman kokemuksia ja mahdollisuuksia Lappeenrannassa. Puheenvuorot herättivät vilkasta keskustelua ja yhteenvetona tärkeimmät asiat ovat tiivistettynä seuraavat:

  1. Lappeenrannan kaupunkiin tarvitaan esimerkiksi kolme paneelia asukasta kohti, yksi suurvoimala sekä 20 supermarketin kattoa paneeleita päästötavoitteisiin pääsemiseksi. Aurinkovoima on kuluttajamarkkinoinnin standardi, FinSolar tarjoaa hyviä työkaluja kannattavuuden arviointiin.
  2. Lappeenrannan energia kannustaa yrityksiä siirtymään aurinkovoimaan. Riippuen kulutusprofiilista aurinkovoima on kannattava tai erittäin kannattava investointi.
  3. Seminaarin osallistujista kolmannes yrityksistä haluaa investoida aurinkovoimaan tänä vuonna. Tämä voi tarkoittaa jo 750 - 900 t euron investointeja ja arviolta 600 kW lisää kapasiteettia.
  4. Aurinkosähköinvestointi on kannattava liiketoimi, sen hyödyntämättä jättäminen antaa etumatkaa kilpailijoille. Lappeenrannassa toimiva GEF on toteuttanut piuhat kiinni –periaatteella niin isoja kuin pieniä hankkeita.
  5. Ely-keskuksesta on paremmat mahdollisuudet saada tukea, jos on yhteydessä ennen hankkeen toteuttamista. Energiatukien tämän vuoden linjausten mukaisesti aurinkolämpöhankkeiden tuet ovat 20 % ja aurinkosähköhankkeiden 25 %.


Kuva: Kehruuhuoneen tila täynnä aurinkovoimasta kiinnostuneita

Tilaisuuden esitykset

Markku Mäki-Hokkonen

Karoliina Auvinen

Marko Pollari

Markus Lankinen

Ilkka Pitkänen

Ilpo Kinttula