17.12.2020

Blogi: Tuotteita urbaaniin kaupunkiympäristöön 3D-tulostamalla

Tuotteita urbaaniin kaupunkiympäristöön 3D-tulostamalla

Onko betonin veroista ympäristöä vähemmän kuormittavaa ja yhtä toimivaa rakennusmateriaalia olemassa?

Sitä on kehitelty Lappeenrannan ja Imatran seudulla EU-rahoitteisella Urban Infra Revolution –hankkeella. Nyt vuoden 2020 lopulla ja hankkeen loppusuoralla on tuloksiakin nähtävissä. Uutta materiaalia kutsutaan geopolymeeriksi, mikä on suurelta osin teollisuuden sivuvirroista kehitettyä. Kuulostaa hienolta, että jostain muutoin lähes käyttämättä jääneestä teollisuuden sivuvirrasta saadaan tehtyä uutta rakennusmateriaalia! Kiertotaloutta parhaimmillaan! Itselleni tavan tallaajalle tämä monimutkainen prosessi on vaikea ymmärtää ja onneksi meillä onkin upea joukko asiantuntijoita mukana olevissa yrityksissä ja tutkijoita LUT-yliopistolla, jotka tämänkin osaavat!

Imatralainen yritys Fimatec on erikoistunut 3D-tulostimen rakentamiseen rakennusteollisuudelle. Aiemmin Fimatec on jo tulostanut valmista seinäelementtiä betonista. Fimatec otti nytkin haasteen vastaan ja lähti rohkeasti mukaan myös tähän UIR -hankkeeseen. Monen testaamisen ja haasteen kautta Fimatec lähetti nähtäväksi ensimmäiset kuvamateriaalit ja videon, jossa syntyy 3D-tulostimella valmista kukkaruukkua, mitä voidaan monistaa meluvalliksi. Siihen tarkoituksen valmiit tulosteet ovat pääasiallisesti menossakin uuden Luumäki-Imatra kaksoisraiteen varrelle Lappeenrannan Pontuksen koulun kohdalle. Lisäksi tulosteista tehdään urbaaniin kaupunkiympäristöön sopivia puiston penkkejä ja kukkaruukkuja. Fimatecin tulostimella pystytään tekemään siis uniikkeja ja uudenlaisia muotoiltuja elementtejä, kuten skeittipuistoon tulevia kohteita.

3D-tulostustekniikalla ja uusilla materiaaleilla on rakennusteollisuudessa varmasti kysyntää. Toivottavasti 3D-tulostus ja geopolymeeri luovat yhdessä myös uutta liiketoimintaa Fimatecin kaltaiselle yritykselle, kuten myös rakennusteollisuudelle.

Tässä kuvassa näkyy valmiina tulostettuja kukkaruukkuja/meluvallin osia

Blogin kirjoittaja

Anitta Arpiainen

Imatran Seudun Kehitysyhtiö