27.6.2019

Blogi: Vallankumous työn alla

Lappeenranta sijoittui kolmen parhaan joukkoon Euroopan Green Leaf Award-kilpailussa alle 100.000 asukkaan sarjassa. Pääsy kolmen finalistin joukkoon perustuu siihen työhön, mitä olemme tehneet yhdessä yliopiston, asukkaiden ja yritysten kanssa mm. liikenteen ja lämmityksen CO2-päästöjen pienentämiseksi. Yksi kuluttajien keskuudessa vielä vähemmän huomiota saaneista toimenpiteistä liittyy kuitenkin rakentamiseen ja erityisesti betonin käyttö rakentamisessa.

Betonissa käytettävän sementin valmistus kuluttaa runsaasti energiaa ja sementin raaka-aineena käytettävästä kalkkikivestä irtoaa valmistusprosessin aikana huomattava määrä hiilidioksidia. Betoniliiton mukaan Suomen sementtiteollisuuden vuotuiset hiilidioksidipäästöt ovat noin 1 miljoonaa tonnia Suomen kaikkiaan 80 miljoonan tonnin vuosipäästöistä. Esimerkiksi vuonna 2013 sementin valmistus tuotti 1,28 % Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Tähän on tulossa muutos, kun päästövaikutuksiltaan noin 80 % edullisemmat geopolymeerit yleistyvät rakennusteollisuuden raaka-aineena.


Kuva: neljä pintamateriaalivaihtoehtoa Lappeenrannan kansalaistorilta. Kaksi on suunnilleen ikuisia. Toiset kaksi voidaan kierrättää ja tulostaa kohta miltei mihin muotoon tahansa.

Lappeenranta on vetäjänä Urban Infra Revolution (UIR) –hankkeessa, jossa pureudutaan tähän historiallisestikin kiehtovaan teknologiaan. Sanotaan, että mielikuva kivilohkareita ramppeja pitkin kiskovista egyptiläisistä on päivityksen tarpeessa: Pyramidien lohkareet on valettu paikan päälle geopolymeeri-tekniikkaa käyttäen. Rakennusväkeä tarvittiin tämänkin teorian mukaan runsaasti, mutta kannettavat kuormat olivat kymmenien tonnien sijasta ämpäriin sopivia.

Hankkeen vallankumouksellinen nimi ei ole muuten miltään osin liioittelua: Samalla kun testattava teknologia mahdollistaa betonin uusiokäytön ja energiatehokkaamman valmistuksen, UIR irrottaa 3D-tulostuksella rakentamisen myös perinteisistä laattamuodoista. Kierrätettävät rakennusaineet pysyvät parhaimmillaan työmaalla ja saavat uuden muodon paikalleen tulostettuna. Arkkitehtien mielikuvitukselle voi antaa vapaat kädet, kun betonipintojen ei tarvitse olla enää harmaita, eikä suoria.

Lappeenranta on siten kohta kolmen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisen rakennusmateriaalin pääkaupunki: Puu on kaadettunakin loistava hiilinielu ja muutenkin terveen rakentamisen perusraaka-aine. Graniitti – mieluiten Ylämaalta – on ikuinen ja mielestäni kaunistuu vain muutaman sadan vuoden kengänkulutuksella. Ja kun puu tai graniitti ei syystä tai toisesta käy, niin ei muuta kuin geopolyymeerejä sekoittamaan.

Markus Lankinen
Strategiajohtaja
Lappeenrannan kaupunki