Maapallon resurssit niukkenevat ja ilmastonmuutos etenee huimaa vauhtia. Miten se vaikuttaa arkielämään Suomessa ja millaisia kestävää elämäntapaa helpottavia palveluja ja tuotteita meille tarvitaan? Lappeenrannan kaupunki hakee nyt kotitalouksia testaamaan näitä palveluita ja tuotteita syksyllä järjestettävälle kuukauden kokeilujaksolle. Mukaan haetaan myös yrityksiä, joiden tarjoamia palveluita tai tuotteita osallistujat voisivat testata kokeilujakson aikana.
Kokeilujakso liittyy kaupungin käynnistämään Greenreality-kodit –toimintaan, jonka tarkoituksena on kannustaa lappeenrantalaisia koteja pienentämään hiilijalanjälkeään ja siirtymään kohti kestävämpää elämäntapaa. Greenreality-kodit toimivat kestävän elämäntavan edelläkävijäkoteina Lappeenrannassa. Greenreality-kotien välille toivotaan syntyvän yhteisöllisyyttä ja aihepiirin ympärille on perustettu Facebook-ryhmä, jossa kodit voivat jakaa kokemuksiaan ja arjen tarinoita kestävistä elämäntavoista.
Kaupunki järjestää vapaaehtoisille kodeille kokeilujakson 21.9.–20.10.2019. Kuukauden kokeilujakson aikana kodit testaavat kestäviä elämäntapoja edistäviä palveluita ja toimia ja pyörittävät arkeaan pienemmällä hiilijalanjäljellä.
Kotitaloudet laskevat yhteisessä aloitustyöpajassa 2.9. asiantuntijoiden avustuksella tämänhetkisen hiili- ja materiaalijalanjälkensä ja laativat tiekartan jalanjälkensä pienentämiseksi. Tiekartasta kotitaloudet poimivat asioita ja palveluita, joita haluavat lähteä testaamaan kokeilujakson aikana, kertoo asiantuntija Sanna Laukkanen kaupungin Greenreality-palveluista.
Kokeiltavana tulee olemaan esimerkiksi erilaiset kestävät ja edulliset liikkumistavat, kotiinkuljetuspalvelut, vähähiiliset ruokavaliot sekä kodin energiatehokkuuteen ja kestävään kuluttamiseen liittyvä neuvonta tai palvelut.
Kokeilujaksolle voivat lähteä mukaan kaikenkokoiset kotitaloudet, niin suurperheet, kimppakämpät kuin yhden hengen taloudetkin. Asumismuoto voi olla yhtälailla kerrostalo kuin omakotitalokin ja asunto voi sijaita kaupungissa tai maaseudulla. Kodin ei ole tarvinnut olla aiemmin mukana Greenreality-kodit –toiminnassa.
Toiveena on, että ainakin osa kokeilujaksolle osallistuvista kodeista haluaisi kertoa kokemuksistaan mediassa ja greenreality.fi –sivustolla ja toimia siten innostavana esimerkkinä muille lappeenrantalaisille kodeille.
Kokeilujaksolle haetaan mukaan myös yrityksiä, jotka voivat tarjota kokeiltavaksi erilaisia tuotteita ja palveluita liittyen kestävään asumiseen, liikkumiseen, syömiseen ja kuluttamiseen. Yrityksen tuote tai palvelu voi olla kotitalouksien käytettävissä koko neljän viikon kokeilujakson ajan tai vaihtoehtoisesti se voi myös olla lyhyemmässä testikäytössä.
Yritysten lisäksi kokeilujaksolle toivotaan yhteistyökumppaneiksi myös yhteisöjä, jotka voivat tarjota esimerkiksi neuvontaa liittyen kestävään asumiseen ja syömiseen.
Yritykset ja yhteisöt saavat kokeilujaksosta näkyvyyttä tarjoamalleen tuotteelle tai palvelulle, kasvua liiketoiminnalleen sekä näkyvyyttä kestävän kehityksen edistäjänä.
Kotitalouksien ja yhteistyökumppanien haku kokeilujaksolle jatkuu 23.8.2019 asti.
Aloitustyöpaja järjestetään 2.9.2019 ja kokeilujakso 21.9.-20.10.2019.
ILMOITTAUTUMISLOMAKE KOTITALOUKSILLE
ILMOITTAUTUMISLOMAKE YRITYKSILLE JA YHTEISÖILLE
Lisätietoa:
Lappeenrannan kaupunki, Greenreality-palvelut
Asiantuntija Sanna Laukkanen
050 5326 187, sanna.laukkanen@lappeenranta.fi
D-mat Oy
Toimitusjohtaja ja kestävän kehityksen asiantuntija Michael Lettenmeier
040 5412 876, michael@d-mat.fi
Greenreality-kodit –toimintaa ja asukkaiden osallistamista kestävään elämäntapaan kehitetään Greenreality-kodit ja -yritykset –hankkeen puitteissa. Hanketta toteuttavat Lappeenrannan kaupunki ja LUT-yliopisto. Hankkeen rahoitus tulee Euroopan aluekehitysrahastolta, Lappeenrannan kaupungilta ja LUT-yliopistolta. Greenreality-kodit -kokeilujakso on myös osa kansainvälistä Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä.
Kestävien elämäntapojen kiihdyttämö toimii seitsemässä maassa. Suomesta mukana ovat Lappeenrannan lisäksi Porvoo, Vantaa, Kuopio, Valkeakoski, Lahti, Kauniainen, Helsinki ja Joensuu. Tavoitteena on saada vuonna 2019 mukaan kaiken kaikkiaan 500 suomalaista kotitaloutta. Kansainvälistä hanketta koordinoivat saksalainen Wuppertal-instituutti ja Suomessa D-mat oy, jonka kanssa Lappeenrannan kaupunki tekee yhteistyötä.