9.8.2022

Etelä-Karjalan kosteikoilla tapahtuu elokuussa - tietoa ja vinkkejä kosteikoista kosteikkoklinikalla 17.8. ja Suomen luonnon vesistöpäivässä 27.8.

Kuva kosteikosta, jossa on vettä sekä hiekkamuodostelmia. Taustalla vihreä nurmipelto, puita ja punainen mökki.

Etelä-Karjalan kosteikoilla järjestetään elokuussa tapahtumia vesiensuojelun kunniaksi. Tujulan kosteikolla järjestetään 17.8. kosteikkoklinikka, ja Suntianlahden kosteikolla juhlistetaan 27.8. Suomen luonnon vesistöpäivää. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Järjestäjinä toimivat Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry ja Lappeenrannan kaupungin Greenreality-palveluiden PISARA+ -hanke.

Kosteikot ovat monimuotoisia ja reheviä elinympäristöjä, jotka tarjoavat pesimä- ja juomapaikkoja, ravintoa ja suojaa eri lajeille. Kosteikot elävöittävät myös maisemaa ja lisäävät viihtyvyyttä.

Lappeenrannan kaupungin vesistöasiantuntija Raija Aura kertoo, että luontaiset kosteikot ovat maailmanlaajuisesti uhanalainen luontotyyppi.

– Ihmisten rakentamat vesiensuojelu- ja monimuotoisuuskosteikot korvaavat osin luontaisten kosteikkojen puutetta.

– Kosteikoilla viihtyvät sammakkoeläimet ja monet vesiselkärangattomat, hyönteiset, ranta- ja vesilinnut sekä nisäkkäät. Niiden kasvilajisto on myös omaa luokkaansa.

Kosteikot suojelevat alueen vesistöjä. Pien-Saimaan valuma-alueelle on rakennettu sata kosteikkoa tai vesiensuojelurakennetta pidättämään vesistöön valuvaa kuormitusta ja tuomaan monimuotoisuutta maisemaan ja elämään.

Kosteikon toiminta tutuksi Tujulan kosteikolla

Taipalsaaren Tujulan kosteikon kosteikkoklinikalla tutustutaan keskiviikkona 17.8. klo 17–19 kosteikon toimintaan. Lisäksi tapahtumassa tarjotaan neuvoa kosteikon hoitoon ja kunnostukseen sekä keskustellaan ajankohtaisista vesiensuojeluasioista. Klinikalla voi myös kysyä ohjeita omaan kohteeseen liittyen.

Ohjelmassa on ensin kahvitarjoilu, jonka jälkeen tutustutaan kosteikon toimintaan ja hoitoon. Tämän jälkeen on mahdollisuus vapaalle keskustelulle ja kysymyksille.

– Rakennettu kosteikko vaatii jatkuvaa seurantaa ja vuosittaista huoltoa. Ilman hoitoa ja huoltoa kohde voi nopeasti kasvaa umpeen ja rakentamisinvestointi on mennyt hukkaan, kertoo Raija Aura.

Tujulan kosteikko sijaitsee Leväsessä Taipalsaarella, osoitteessa Savilahdentie 1000. Auton voi pysäköidä tien laitaan tai kosteikon isännän, Juho Koskimiehen pihaan.

Tujulan kosteikko on rakennettu Taipalsaaren kunnan tuella vuonna 2012. Kohteella on kokeiltu ravinteiden pidätystä kemikaaliannostelijan avulla vuonna 2013 ja järjestetty jättipalsamin kitkemistalkoot vuonna 2014.

Suntianlahden kosteikolla juhlistetaan Suomen luonnon vesistöpäivää

Suomen luonnon vesistöpäivää vietetään Lemin Suntianlahden kosteikolla lauantaina 27.8. klo 12–15. Suntianlahden kosteikko sijaitsee Lemin kirkonkylällä Uimintien varrella.

Suntianlahden kosteikolla pääsee tutustumaan asiantuntijoiden opastamana kosteikon monimuotoisuuteen ja toimintaan. Tapahtumassa tarjotaan tietoa järvien tilasta, sekä annetaan vinkkejä vesiensuojeluun.

– Suntianlahden tapahtumassa kannustetaan ja aktivoidaan ihmisiä mukaan vesiensuojeluun. Ohjelmaa ja tekemistä on kaikenikäisille, Raija Aura kuvailee.

Lasten puuhapisteellä on lapsille omaa ohjelmaa. Laavulla on tarjolla makkaranpaistoa sekä kahvia ja mustikkapiirakkaa.

Suomen luonnon vesistöpäivää vietetään vuosittain ympäri Suomen elokuun viimeisenä lauantaina. Päivän tavoitteena on juhlia Suomen ainutlaatuisia vesistöjä sekä oppia niistä lisää. Vesistöpäivän vietosta voi viestiä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #vesistöpäivä, #luonnonpäivä, #vesistökunnostusverkosto ja #liputanluonnolle.

Kattila ja pannu etualalla, takana Suntianlahden kosteikon vesistöä ja metsää.

Lisätietoja:

Raija Aura, vesistöasiantuntija,
Lappeenrannan kaupunki, +358405843278, raija.aura(at)lappeenranta.fi

Sari Aaltonen, vesistöasiantuntija,
Saimaan vesisensuojeluyhdistys ry, +358447361865, sari.aaltonen(at)svsy.fi