24.5.2021

Ilmastorahastolta taas merkittävä rahoitus Lappeenrantaan: Elstorille neljän miljoonan euron pääomalaina päästövähennyksien edistämiseen

Valtion erityistehtäväyhtiö Ilmastorahoitus Oy on myöntänyt enintään neljän miljoonan euron pääomalainan lappeenrantalaiselle päästötöntä energiaa tuottavalle Elstor Oy:lle. Laina on tarkoitus käyttää Elstor-lämpövarastoratkaisun käyttöönoton edistämiseen. Yhtiö kertoi asiasta yhteistiedotteessaan Ilmastorahaston kanssa keskiviikkona 19.5.2021.

Energian varastointia tarvitaan, koska kestävä sähköntuotanto ei ole tasaista, vaan siihen vaikuttaa niin sähkön kulutuksen määrä kuin se, miten tuuli- ja aurinkoenergiaa pystytään tuottamaan.

- Olemme kehittäneet ratkaisun, jossa sähköenergiaa voi varastoida ja sitten purkaa tarpeen tullen lämmöksi tai höyryksi, sanoo Elstor Oy:n toimitusjohtaja Kari Suninen.

- Kyseessä on uudenlainen lämpöakku, joka voidaan siis haluttuna aikana käyttää päästöttömänä lämpöenergiana.

Ilmastorahaston laina tulee jo toistamiseen Lappeenrantaan

Lappeenrannan kaupungin kehityspäällikkö Markku Mäki-Hokkonen on hyvin tyytyväinen siitä, että kaupungin strateginen satsaus vihreään sähköistämiseen tuottaa konkreettisia tuloksia. Ilmastorahaston laina saadaan jo toistamiseen Lappeenrannan seudulle.

- ­Aiemmin keväällä Ilmastorahasto antoi 10 miljoonan pääomalainan LUT-yliopistosta ja VTT:stä vauhtiin lähteneelle Solar Foodsille, joka tähtää merkittäviin ruoantuotannon päästövähennyksiin, Mäki-Hokkonen kertoo.

- Rahoituksella on määrä rakentaa uusi tuotantolaitos Suomeen

Suomesta tavoitellaan maailman osaavinta ja vetovoimaisinta innovaatio- ja kokeiluympäristöä vuonna 2030. Lappeenrannan seudun johtama vihreän sähköistämisen kasvuekosysteemi on yksi Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) valitsemista kasvun kärjistä Suomessa, joka saa myös tuotekehitys- ja innovaatiotyön strategista rahoitusta vuosille 2021 - 2027.

Elstor on yksi esimerkki laajaa yhteiskuntien ja teollisuuden vihreää sähköistymistä, jossa Lappeenrannan seutu toimii maailmanlaajuisena edelläkävijänä.

-Yrityksen tuotteet Mustolan satamassa sijaitsevassa Lappeenrannan Energian pienessä kaukolämpöverkossa korvaa maakaasulla tuotettua lämpöä uusiutuvalla sähköllä tuotetuksi lämmöksi, kertoo Mäki-Hokkonen.

- Samalla lämmöntuotanto voi taloudellisesti hyödyntää sähköverkkojen kulutusjouston mahdollisuuksia.

Elstorin tuotteet ovat myös apuna, kun teollisuuden prosessihöyryn tuotannossa siirrytään polttamisesta uusiutuvan sähkön käyttöön.

Lappeenrannan kaupunki ja Canemure-hanke ovat toimineet Elstor Oy:n pilottikumppanina. Siten kaupunki on voinut seurata paraatipaikalta yrityksen liiketoiminnan kehittyvän teollisuuden uusiutuvan prosessihöyryn tarjoajaksi.

- On todella hienoa, että paikallisesta osaamisesta ja innovaatiosta alkunsa saanut Elstor Oy on saanut Ilmastorahaston merkittävän miljoonaluokan rahoituksen, iloitsee Mäki-Hokkonen.

- Elstor on myös kaupungin hallinnoiman Greenreality Network -verkoston jäsenyritys ja toivomme yritykselle kansainvälistä menestystä tulevaisuudessa..

+++

Elstor Oy kehittää ja valmistaa sähköllä ladattavia lämpövarastoja teollisen mittakaavan lämmön ja höyryn tuotantoon. Ratkaisumme mahdollistaa hiilineutraalin ja päästöttömän lämpöenergian tuottamisen kustannustehokkaasti.

+++

Ilmastorahasto Oy on valtion omistama erityistehtäväyhtiö, jonka toiminta keskittyy ilmastonmuutoksen torjumiseen, teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseen ja digitalisaation edistämiseen. Ilmastorahasto rahoittaa merkittävän mittaluokan ilmastokohteita, joissa yhtiön rahoitusosuus mahdollistaa hankkeen toteutumisen ylipäätään, laajemmassa mittakaavassa tai aiemmin kuin muun rahoituksen turvin.

+++

Greenreality Network on Etelä-Karjalassa yrityslähtöisesti toimiva energia- ja ympäristöalan verkosto, joka luo jäsenilleen sekä alueelle kasvua ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Verkostossa on 50 jäsentä, jotka ovat energia- ja ympäristöalan yrityksiä, alueen kuntia sekä tutkimus- ja koulutuslaitoksia. Verkoston koordinaattorina toimii Lappeenrannan kaupunki.

Lisätietoa:

Kehityspäällikkö Markku Mäki-Hokkonen, Lappeenrannan kaupunki, Greenreality-palvelut
Puh. +358 40 569 5515, markku.maki-hokkonen@lappeenranta.fi

Toimitusjohtaja Kari Suninen, Elstor Oy,
Puh. +358 40-5583706. kari.suninen@elstor.fi