18.8.2021

Kemikaaliton sade- ja hulevesien suodatusprojekti SHEM-WP on loppusuoralla

Kierrätettävän, hyvin hiilipitoisen shungiitin käyttöön perustuvasta hulevesien puhdistusmenetelmästä on nyt kerätty tietoa vajaa vuosi. Projektin aikaansaannoksia voi myös katsoa videolla.

Lappeenrannan kaupunki aloitti viime vuonna kokeilun, jossa hulevesien puhdistukseen käytetään uutta ja erittäin ympäristöystävällistä kemikaalitonta mikrobipohjaisen EM-teknologian (Effective Microorganisms) ja shungiittisuodattimen yhdistelmää.

– Vedet puhdistetaan yhdistämällä kaksi innovatiivista tekniikkaa: Shungiitti-mineraali, joka toimii suodatinmateriaalina ja efektiivinen mikro-organismi, joka tehostaa ekosysteemin omaa kasvua, kertoo projektipäällikkö Ville Reinikainen Lappeenrannan kaupungilta.

– Suodattimien on todettu poistavan hulevesistä raskasmetalleja, mikromuovia ja öljykomponentteja. Mikro-organismit tehostavat ravinteiden poistoa lisäämällä kosteikon oman kasvillisuuden kasvua ja hyvinvointia.

Kansainvälisessä ENI-CBC -hankkeessa on suunniteltu, rakennettu ja tutkittu sekä vaaka- että pystysuuntaisia suodattimia ympärivuotisesti niin Suomessa kuin Venäjällä.

Lappeenrannassa on ollut koekäytössä kaksi suodatinta ja niitä voi omatoimisesti käydä katsomassa Sammonlahden kosteikolla sekä Valtatie 6 rampilla S-market Myllykeskuksen ja Motonetin välissä (kohde on Myllykeskuksen puolella).

Oiva tilaisuus tutustua kierrätettävän shungiitin käyttöön suodattimena näissä kahdessa kohteessa on osallistua perjantaina 27.8. klo 10–16 järjestettävään kosteikkopäivään Sammonlahden kosteikolla.

Suodatusta voi katsella myös verkossa. Osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=Ogg58Vs5n-0 on videokuvaa suodatuksesta sekä tietoisku teknologiasta.

Testipaikkojen sijainti on tiedotteen liitteenä.

Projekti toteutetaan osana Greenrealityä ja Green Leaf 2021 -toimintaa.

Lappeenrannan kaupunki

Ville Reinikainen
ville.reinikainen@lappeenranta.fi
040 593 1403

Raija Aura
raija.aura@lappeenranta.fi
040 5843 278

LUT

Satu-Pia Reinikainen
satu-pia.reinikainen@lut.fi
040 3539039