22.4.2021

Lahti ja Lappeenranta haastavat kaikki yhdeksi tunniksi maailman suurimpiin siivoustalkoisiin

Suomen ympäristöedelläkävijäkaupungit Lahti ja Lappeenranta käynnistävät kansainvälisen haastekampanjan, jonka tarkoituksena on saada ihmiset huomioimaan ympäristönsä siisteys keräämällä roskia.

Kampanjalla kannustetaan kaikkia käyttämään toukokuussa yksi tunti luonnossa liikkumiseen sekä siivoamiseen.

#Zeropollutionhour -kampanjalla haastetaan erityisesti muita kaupunkeja, yrityksiä, työpaikkoja ja yhteisöjä käyttämään yksi tunti toukokuusta roskien ja jätteiden keräämiseen pois luonnosta.

Haastekampanjan kotisivu löytyy täältä: https://www.greenreality.fi/en/acts/zeropollutionhour
(suomeksi https://www.greenreality.fi/teot/tuntitoukokuussa )
Kampanjalle on luotu myös Facebook-tapahtuma

Kampanjaan osallistuvia kannustetaan somettamaan #zeropollutionhour (ja Suomessa #tuntitoukokuussa) merkintöjä käyttäen ja ilmoittamaan siivouspaikkansa karttaan sivulla #tuntitoukokuussa -haastekampanja roskien keräykseen (maptionnaire.com). (Kartta avautuu toukokuussa)

Lahti ja Lappeenranta näyttävät esimerkkiä paikalliskampanjoilla

Siivoushaasteeseen voi osallistua kuka vain yksityishenkilönä tai isommalla porukalla. Kampanjan voi järjestää kuitenkin myös isompana paikalliskampanjana, kuten Lahti ja Lappeenranta tekevät.

Lappeenrannassa paikalliskampanja Matti Muovinen Wanted! (#mattimuovinenwanted) järjestetään 7.-9.5., jolloin kaupunki opastaa, neuvoo ja tarjoaa välineitä roskien keräämiseen. Kampanjan kotisivu ja lisätietoja löytyy täältä: https://www.greenreality.fi/teot/matti-muovinen-roskien-kerayskampanja

Lahdessa järjestetään Siisti Lahti -kampanja (#siistilahti), joka kestää koko toukokuun ajan. Kaupungin koulut ja asukasyhdistykset voivat osallistua siivoushaasteeseen siivoustalkoiden muodossa. Lahden koululaiset osallistuvat perinteisesti omalla siivoustalkoopäivällään tähän haasteeseen. Ohjeet talkoiden järjestämiseen löytyvät osoitteesta: https://www.lahti.fi/vapaa-aika/luonto-ja-aktiviteetit/puistot-ja-viheralueet/viheralueiden-kunnossapito/siivoustalkoot/

Siivouskampanja on osa Euroopan unionin vihreää viikkoa

Lahti ja Lappeenranta seuraavat kampanjan edistymistä sosiaalisen median kanavien kautta esimerkiksi osallistujien määrän sekä hästägien perusteella.

Lahden ja Lappeenrannan yhteiskampanja on osa EU Green Week -tapahtumia. Tänä vuonna EU:n teema keskittyy nollapäästötavoitteisiin.

Lahti ja Lappeenranta ovat tänä vuonna EU:n palkitsemia vihreitä kaupunkeja. Lahti on European Green Capital 2021 ja Lappeenranta European Green Leaf 2021 -kaupunki.Kampanjassa noudatetaan voimassa olevia covid-19-rajoituksia.

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki

Ilmoitukset ja tietoja siivoustalkoista:

Raija Aura, vesistöasiantuntija
p. 040 5843 278, raija.aura@lappeenranta.fi

Kati Korhonen, projektipäällikkö, Green Leaf
p. 040 3542 799, kati.m.korhonen@lappeenranta.fi

Lahden kaupunki

Ilmoitukset ja tietoja siivoustalkoista:

Maija Näveri, vihervalvoja
p. 044 416 4714, maija.naveri@lahti.fi

e-palaute: e-asiointi/lahti.fi/eFeedback

Koulujen siivoustalkoot:

Emma Marjamäki, ympäristökasvattaja
p. 044 416 4951, emma.marjamaki@lahti.fi