28.10.2021

Lappeenranta on hankkinut älyroskiksia linnoitukseen, satamaan ja keskuspuistoon

Lappeenrannan kaupunki kehittää jatkuvasti jätehuoltoa, ja viime aikoina katseet ovat kohdistuneet varsinkin linnoituksen, sataman ja keskuspuiston ympäristöön, jossa roskaaminen on ollut suurta varsinkin kesäisin. Jäteastiat täyttyvät nopeasti, eikä kunnossapito tahdo pysyä aina tilanteen perässä. Myös naakat ja varikset ovat oppineet tyhjentämään nykyisiä astioita, jolloin roskat leviävät ympäristöön.

- Linnoitus, satama ja keskuspuisto ovat Suomen hienoimpia kaupunkikeskuksia ja Lappeenrannan olohuone, sanoo Kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Jyri Hänninen.

- Sen viihtyvyyteen ja houkuttelevuuteen pitää panostaa jatkuvasti.

Luonteva ratkaisu on jätteiden keruun kehittäminen. Astiat täyttyvät eri tahtiin ja siten jätehuolto ei aina ole pystynyt tyhjentämään roskiksia tarpeeksi nopeasti. Nyt tämä asia on ratkaistu siten, että kaupungissa on otettu käyttöön älyroskiksia. Niissä on puristin, joka käsittelee roskat pienempään tilaan. Lisäksi astia ilmoittaa, kun astia on täyttymässä, jolloin sen tyhjennys voidaan heti lisätä suunnitelmiin. Ja mikä parasta näin Green Leaf -voittovuotena, sähköä roskis saa aurinkopaneelista.

Jyri Hänninen on erittäin hyvillään älyroskiksista.

- Ajoittain roskaaminen alueella on ollut suurta, hän sanoo.

- Kun on paljon väkeä ei perinteinen puhtaanapito tahdo pysyä perässä. Tämä ratkaisu tuntuu hyvältä: turhaan ei tarvitse tyhjentää, sillä astia ilmoittaa täyttymisestään. Lisäksi astiat ovat siistejä, kapasiteetti puristimen johdosta on suuri ja vielä aurinkosähkö on ekologista.

Tänä vuonna on myös uusittu sataman kioskien yhteydessä oleva jätehuoltopiste. Jatkossa alueen yritysten jätteet voidaan lajitella ja siten nostaa materiaalikierrätysastetta ja vastuullisuutta yrityksissä.

Lisätiedot:

Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen
Lappeenrannan kaupunki
ilkka.rasanen@lappeenranta.fi
p. 0400 815 284