20.4.2016

Lappeenrantaa voi äänestää suosikikseen WWF:n kilpailussa

Lappeenrantaa voi äänestää suosikikseen WWF:n kilpailussa

Lappeenranta kilpailee 44 muun finalistikaupungin rinnalla yleisön suosiosta WWF:n Earth Hour City Challenge -kilpailussa, jossa kannustetaan kaupunkeja ilmastonmuutosta ehkäisevään työhön. Lappeenranta on ainoana suomalaiskaupunkina mukana tämänvuotisessa kilpailussa. Yleisöäänestys alkaa 26. huhtikuuta ja jatkuu 19. kesäkuuta asti.

Varsinaisen kilpailuvoittajan valitsee tuomaristo, mutta virallisen kilpailun rinnalla yleisö valitsee oman suosikkinsa äänestämällä sekä jakamalla hyviä käytäntöjään sosiaalisessa mediassa. Lappeenrantaa voi äänestää ja antaa myös kehitysehdotuksiaan osoitteessa welovecities.org/lappeenranta. Lappeenranta-kokemuksiaan voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #weloveLappeenranta.

Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta toivoo, että Lappeenranta saisi ääniä paitsi oman kaupungin ja maakunnan asukkailta myös muilta suomalaisilta.

– Lappeenranta on Suomen ilmastopääkaupunki. Saimme tämän arvonimen vuonna 2014 WWF Suomelta, kun sijoituimme Earth Hour City Challenge -kilpailussa 14 parhaan joukkoon. Koska Lappeenranta kuuluu Suomen hiilineutraalien kuntien verkostoon eli Hinku-kuntiin, tuomme kilpailussa esille verkoston ja koko Suomen ilmastonmuutosta ehkäisevää työtä.

Räsänen kannustaa jakamaan somessa kokemuksiaan vaikkapa työmatkapyöräilystä tai osallistumisesta pyöräilytapahtumiin.

– Lappeenrannassa on alkavana kesänä poikkeuksellisen paljon pyöräilytapahtumia. Poljemme porukalla muun muassa arkkitehtuurikohteelta toiselle ja kirkolta kirkolle. Myös Etelä-Karjalan maankuulut, Saimaan rantoja kiertävät maisemareitit kannattaa nostaa esille, Räsänen kannustaa.

Hän toivoo, että kokemuksia jaettaisiin myös lähiruuasta ja kierrätyksestä.

– Lähiruokaa saa esimerkiksi torilta tai sitä voi kasvattaa omalla parvekkeellaan. Kierrätystä voi edistää mainiosti Lappeenrannan kauppatorin sunnuntaikirppiksillä, Räsänen vinkkaa.

Kokemuksiaan voi jakaa vaikkapa kausiteemoittain kertomalla ilmastoystävällisistä toiminta-tavoistaan. Teemoina ovat ruoka (2.–6.5.), liikenne, liikkuminen ja kuljetus (9.–13.5.), energia (16.–20.5.), jätteiden käsittely (23.–27.5.) ja rakentaminen (30.5–3.6.).

WWF:n Earth Hour City Challenge -kilpailuun 2016 osallistui 20 maasta 124 kaupunkia, joista 45 parasta selvitti tiensä finaaliin.

Lappeenranta vakuutti kansainvälisen tuomariston erityisesti pyrkimyksellään tehdä kaupungista jätteetön ja hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohwederin mielestä kehitys Lappeenrannassa on ollut lupaavaa. Lappeenranta on leikannut päästöjään vuoden 1990 tasosta jo 38 prosenttia. Seuraava etappi on HINKU-kuntaverkoston mukainen 80 prosentin vähennys vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

– Lappeenranta on asettanut johdonmukaiset pitkän aikavälin tavoitteet ja osoittanut jo valmiutensa saavuttaa ne ajoissa. Sujuva yhteistyö kaupunkilaisten, alueen yritysten sekä korkeakoulujen välillä on ollut yksi tärkeimmistä onnistumisen edellytyksistä, Rohweder toteaa.

Lisätietoja

http://www.welovecities.org

Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen, Lappeenrannan seudun ympäristötoimi puh. 0400 815 284,
ilkka.rasanen@lappeenranta.fi