8.4.2021

Lappeenrantalainen sarjayrittäjä ja -keksijä viihtyy IVH Kampuksella ja haluaa torjua ilmastonmuutosta kehittämillään tekniikoilla

Ari Piispanen perusti ensimmäisen yrityksensä Konetuote Piispasen vuonna 1989 teknologiakeskus Kareltekiin Skinnarilaan. Vaikka yrityksiä on tullut roimasti lisää, Piispanen ei ole nähnyt syytä muuttaa pois yliopiston vierestä. Nykyisin sarjayrittäjää motivoi halu nujertaa ilmastonmuutos.

Piispanen on tyytyväinen myös nykyiseen tila- ja palveluntarjoajaan IHV Kampukseen.

- Toiminta on nopeaa ja joustavaa, hän kiittelee.

- Toivoisin, että tänne Skinnarilan kampukselle tulisi taas enemmän yrittäjiä niin kuin vielä 10 vuotta sitten oli.

Paitsi hyvät palvelut Piispasta pitää Skinnarilassa myös yliopisto, lähinnä sieltä saatava osaava ja ketterä työvoima.

- Erilaisten osaajien löytäminen on helppoa, hän sanoo.

- Myös yhteistyö Business Mill -yrityshautomon kanssa sujuu hyvin.

Konetekniikan maailmasta tulleen Piispasen liike- ja innovaatiotoiminta keskittyy nykyään kestävään kehitykseen ja vihreän energian keksintöihin sekä niiden kaupallistamiseen. Ennen nykyisiä yrityksiä hän on ehtinyt perustaa seitsemän yritystä, ja tällä hetkellä hänellä on hallussaan yli 60 patenttia.

Keinot ilmastonmuutoksen hillitsemiseen

Ilmastonmuutos alkoi ahdistamaan Piispasta viitisen vuotta sitten. Hän ei jäänyt toimettomaksi, vaan käynnisti kolme ilmastonmuutoksen hillitsemiseen keskittynyttä kehityshanketta,

- Kehitystöillä on pystytty osoittamaan, että ilmastomuutoksen hallinta on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista, Piispanen sanoo.

- Päästöttömät energian tuotantomuodot kuten tuuli- ja aurinkoenergia, ovat nykyisin kustannustehokkaita.

Tämän lisäksi tarvitaan ratkaisut energian varastointiin, hiilidioksidin poistamiseen ilmasta ja sen valmistamista hiilivedyksi sekä Afrikan metsittäminen. Lappeenrannassa kehitetään ja valmistetaan laitteita ja ratkaisuja näihin kolmeen osa-alueeseen. Näitä tekee kolme yritystä: Soletair Power Oy, Elstor Oy ja Afstor Oy.


Soletair Power Oy

- VTT:llä ja LUT-yliopistolla valmisteltiin hanketta, jossa oli tarkoitus ottaa savupiipusta hiilidioksidi ja valmistaa tästä hiilivetyjä, Piispanen kertoo.

- Kun kuulin siitä, minulle välähti, että on teknisesti mahdollista kaapata ilmasta suoraan hiilidioksidi ja tehdä tästä hiilivetyjä.

Tähän Piispanen sitten toimitti hiilidioksidin kaappauslaitteen ja näin päästiin tekemään polttoainetta ilmasta.

Nämä innovaatiot johtivat siihen, että perustettiin Soletair Power Oy.

Soletair Power Oy:ssä tuotetaan synteettistä uusiutuvaa polttoainetta hiilidioksidista, joka otetaan talteen rakennuksiin tulevasta ilmasta.

- Eli tuotamme ilmasta polttoainetta, joten tämä on hyvin ekologista tuotantoa, sanoo Piispanen.

- Sen lisäksi, että uskomme ideaamme itse, siihen luottaa myös monikansallinen teknologiayhtiö Wärtsilä, joka on sijoittanut tuntuvan summan Soletair Poweriin.

Wärtsilä esitteli yhdessä Soletair Powerin kanssa kehittämäänsä Power-to-X-yksikköä muun muassa pääministeri Sanna Marinille tämän vieraillessa Lappeenrannassa yrityksen tiloissa viime marraskuussa.

- Wärtsilä on myös tilannut meiltä Power-to-X-yksikön Dubain maailmannäyttelyn Suomen paviljonkiin, Piispanen selittää.

- Koronan takia maailmannäyttelyä on jouduttu siirtämään ja se järjestetään 1.10.2021 -31.3.2022.

Afstor-aurinkosähköjärjestelmiä Afrikkaan



Puun polttamisen lopettaminen Afrikassa on Piispasen mielestä yksi merkittävä ratkaisu ilmasto-ongelmaan. Hänen yrityksensä Afstor on tuottanut tähän toimivan ja kaikkia hyödyttävän keinon.

- Tavoitteena on yksinkertaisesti saada ruuan valmistukseen tarvittavan puun polttaminen Afrikassa lopetettua ja sen jälkeen istuttaa jo tuhottujen puiden tilalle uusia, Piispanen sanoo.

- Tällä hetkellä viisihenkinen perhe käyttää vuodessa noin 4000 kg puita, mikä tuottaa 6,4 tonnia hiilidioksidipäästöjä.

Tällaisia perheitä on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa miljoonia ja jos heille pystytään tarjoamaan ilmastollisesti kestävä energiantuottojärjestelmä ilman puiden kaatoa, tehdään todella suuren luokan ilmastoteko.

- Yhden yritykseni, Afstor Oy:n, kehittämä aurinkosähköjärjestelmä-induktiokeittimellä pystyy tuottamaan aurinkovoimalla energian, joka tarvitaan ruoanlaittoon, valaistukseen ja sähkölaitteiden käyttöön

- Afstor induktiokeitin-aurinkosähköjärjestelmään kuuluu aurinkopaneelit, akku, induktiokeitin, lamppuja, käyttötuntimittari ja CO2-seurantasivu.

- Keksintö vähentää hiilidioksidipäästöjä viiden vuoden aikana yhtä paljon kuin 260 000 km autolla ajoa tuottaa.

Elstor Oy energia varastointiratkaisuja

Elstor Oy on keskittynyt energian varastointiin. Sitä tarvitaan, koska sähköntarve ei ole tasaista, vaan siihen vaikuttaa niin tuotannon määrä kuin se, miten tuuli- ja aurinkoenergiaa pystytään tuottamaan.

- Olemme kehittäneet ratkaisun, jossa sähköenergiaa voi varastoida ja sitten purkaa tarpeen tullen Lämmöksi tai höyryksi, sanoo Piispanen.

¨- Kyseessä on uudenlainen lämpöakku, joka voidaan siis haluttuna aikana käyttää päästöttömänä lämpöenergiana.

Tässä innovaatio perustuu korkean sulamislämpötilan materiaalin olomuodon muutoksiin. Eli sama tapahtuma, joka tapahtuu veden jäätymisessä. Tässä se vaan tapahtuu 300 asteen lämpötilassa.

Osaajia yliopistolta

Aleksi Porkola valmistui sähkötekniikan diplomi-insinööriksi syksyllä 2020 ja tuli harjoittelijaksi Elstor Oy:lle vuonna 2018.

- Hänestä on näiden vuosien aikana kasvanut monialaosaaja, Piispanen kehuu.

- Ei mene sormi suuhun, vaikka puhutaan kemiasta, sähkömarkkinoista tai paineastiasäädöksistä.

- Lisäksi hänen aiemmasta sähköasentajan koulutuksestaan on ollut viikoittain hyötyä yrityksille.

Soletair Power on toimittanut Wärtsilä Oyj:lle Power-to-X-yksikön, joka lähtee Dubain maailmannäyttelyyn.

Aleksi Porkola työllistyi Piispasen yritykseen jo opiskeluaikana LUT-yliopistossa.

Lisätietoja:

Ari Piispanen, p. +358 400 759 062, ari.piispanen(at)afstor.com

Markku Heinonen, Lappeenrannan kaupunki, p.tel. +358 040 581 1998, markku.heinonen(at)lappeenranta.fi