23.5.2021

Luontopiha 2021-kilpailu Hallittu hoitamattomuus toimii luonnon parhaaksi

Ranskan kuningas Ludvig XIV:n Versailles’n palatsin geometrisesti muotoiltu puutarha ihastuttaa kurinalaisuudellaan. Se on myös yksi esimerkki siitä, miten vaurautta ja valtaa on osoitettu muille ihmisille muokkaamalla luontoa ja ympäristöä. Nykyään tilanne on toinen ja pihat vastaavat ihan toisenlaisiin tarpeisiin.

Luonto kiittää erityisesti sellaisia pihapiirejä ja puutarhoja, joissa ainakin osaan pinta-alasta jätetään luonnonomainen ympäristö. Luontopiha voi olla yhden kukkapenkin tai kokonaisen kedon kokoinen. Tärkeää on se, että luonnontilassa oleva kohta houkuttelee perhosia, hyönteisiä ja muita - joskus uhanalaisiakin - eliöitä puoleensa ja tarjoaa niille luonnollisen elinympäristön.
- Ylen viime kesän kampanja Pelasta pörriäinen oli nimenomaan luontopihan ylistysteko, sanoo ympäristötarkastaja Taina Lahtela Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.
- Sillä haluttiin tuoda ihmisten tietoisuuteen, että luonnon monimuotoisuuden suojelu on kaikille mahdollinen tehtävä.

Lappeenrannan kaupunki kannustaa alueen asukkaita yhä edelleen varjelemaan luontoa ja jättämään pihan tai ainakin osan siitä hyönteisten käyttöön. Koko kesän ajan kestävässä Luontopiha 2021 -kilpailussa etsitään luovia keinoja auttaa luonnon monimuotoisuutta omilla valinnoilla. Parhaat ideat ja luontoteot palkitaan.

Luontopiha on luonnolle varattu piha

Taina Lahtela muistuttaa, että piha on hyvin laaja käsite. Se voi toki olla perinteinen omakotitalopiha tai sitten parveke, terassi, hyönteishotelli, asunto-osakeyhtiön yhteinen piha, julkinen piha tai mökin pihapiiri. Idea on, että siitä tulee luontopiha, kun ainakin osa pihasta jätetään hallitusti hoitamatta.

- Ihmisiltä ei suinkaan haluta riistää puutarhatöiden tekemisen iloa, Lahtela sanoo.
- Haluamme kiinnittää huomiota luonnon monimuotoisuuteen ja siihen, kuinka luonnon kirjoa voi vaalia ja lisätä omassa pihassa.

Jos on tottunut hoidettuihin alueisiin ja perennoihin, voi yhtäkkinen silkka villiys olla liikaa. Silloin voi aloittaa kevyesti.

- Sinne pihalle voi hoidettujen osien lomaan suunnitella jotain hallitusti hoitamattomia elementtejä kuten perhosbaari, vesilammikko tai vaikkapa kivikko, Lahtela listaa.
- Myös jo pihalla valmiiksi olevia kasveja ja rakennelmia voi säilyttää luonnon käyttöön.

Lahopuuaita, joka on iso elementti, on ympäristötarkastajan oma lempirakennelma.

- Se on erittäin monipuolinen, Lahtela sanoo.
- Sen uumenissa tykkäävät asustella niin hyönteiset kuin lahottajat ja se tuo piilopaikan pikkunisäkkäille kuten siilille sekä hyönteisherkkuja linnuille.

Jos nurmikon leikkaamatta jättäminen kauhistuttaa, aina voi luontopihaa rakentaa myös ylöspäin.

- Silloin voi maan pinnalta lähteä ylöspäin esimerkiksi istuttamalla puun, Lahtela pohtii.
- Tai pihalla sijaitsevan vajan katon voi rakentaa luonnontilaiseksi viherkatoksi.

Pajut ja raidat ovat Lahtelan mielestä säilyttämisen arvoisia puita, sillä ne ovat keväällä ensimmäisinä hyönteisten käytössä, kun ne etsivät ruokaa. Villit kasvit ja yrtit ovat myös mitä mainioimpia antimia.

- Kaikkia nokkosia ei esimerkiksi kannata kitkeä pois, sillä ne ovat oivaa ruokaa sekä ihmisille että nokkosperhosen toukille, Lahtela sanoo.
- Ja eksoottisten koristekasvien sijasta on järkevää valita omaan luontoomme sopeutuneita kasveja, joista hyönteisetkin hyötyvät.

Kaikille tarkoitettu luontopihakilpailu

Lappeenrannan ympäristötoimi toimii ympäristönsuojeluviranomaisena paitsi Lappeenrannan myös Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Lemin alueella. Villeimpiä luontopihaideoita kerätäänkin koko seudulta.

- Haluan painottaa, että piha voi todellakin tarkoittaa myös julkisen rakennuksen, vaikkapa päiväkodin pihaa ja luonnontilaan jätettäviä tai perustettavia kohteita voi pohtia isollakin joukolla ja esimerkiksi yhdistäen leikkeihin tai opetukseen, Lahtela sanoo.
- Toisaalta samasta miljööstä voi saada irti erilaisia elementtejä eri vaiheessa vuotta. Luonnonkiertoa on hauska seurata; joku elementti palvelee eri lajeja keväällä kuin syksyllä.

Lahtelan mukaan olisi hienoa saada mukaan erilaisia vinkkejä siitä, kuinka piha toimii eri vuodenaikoina luonnon monimuotoisuuden pelastajana.

- Linnunpönttö tai lahopuujäänteet, samoin kuin erilaiset ruokintapaikat tarjoavat suojaa ja ravintoa, Lahtela listaa.
- Puiden ja pensaiden leikkuusta syntyvää jätettä voi monimuotoisessa pihassa myös hyödyntää eläinten ja hyönteisten suojana esimerkiksi rakentamalla niistä edellä mainitun lahopuuaidan.

Tempaus aloitetaan Luonnon monimuotoisuuden päivänä 22.5. ja kilpailuun osallistuvia pihoja otetaan vastaan elokuun puoliväliin asti. Parhaat ideat valikoi raati, eikä ole olemassa etukäteen määriteltyjä tiukkoja kriteerejä. Lahtela uskoo, että luontopihakilpailuun tulee paljon kuvia ja tarinoita, koska ihmisillä on koko kesä aikaa tuunata omaa pihaa, parveketta tai mökkitonttia ja lisätä tai rakentaa luonnon monimuotoisuuden kannalta hyviä elementtejä

- Odotamme luontoa suojelevia uusia tai jo hyväksi koettuja ideoita ja keräämme niitä myös jaettavaksi, Lahtela sanoo.
- Ei sovi unohtaa, että myös valo saattaa olla saastetta, joka häiritsee luonnon tasapainoa, eli monimuotoisuutta kannattaa ajatella kaikkien aistien kautta.

Hän on varma siitä, että asukkaat osallistuvat tähän hyväntahtoiseen kisaan mielellään.

- Luonnon monimuotoisuuden katoaminen on selvästi koskettanut ihmisiä ja he haluavat tehdä oman osansa, jotta Suomen ainutlaatuinen luonto jäisi myös jälkipolville.
- Myös kauneuskäsitykset ovat muuttuneet ja puutarhurit kestävät aiempaa paremmin ja näennäinen epäjärjestys koetaan hyvänä asiana. Kauneus on katsojan silmässä ja hallittu hoitamattomuus miellyttää yhä useammin silmää tarkkoja linjoja enemmän.

Luontopiha 2021 -kilpailu

Luontopihakilpailun julistamistilaisuus Luonnon monimuotoisuuden päivänä 22.5. Linnoituksessa Maaherrantalon vanhassa puutarhassa, mikäli koronatilanne sallii.

Parhaat palkitaan eri sarjoissa: yksityiset omakoti- ja rivikotitalopihat ja mökkipihat, asunto-osakeyhtiöpihat, parvekkeet tai terassit ja julkiset pihat

Ilmoittautuminen kuvan ja kertomuksen kanssa 22.8 mennessä, kilpailu ratkeaa elokuun lopussa 31.8, tuomaristo valitsee voittajat.

Palkinnoiksi annetaan lahjakortteja ja kunniamainintoja

Ympäristötoimesta saa noutaa Luontopiha-kylttejä, jotka voi halutessaan asettaa omalle luontopihalle osoittamaan kiinnostuneisuutta. Kyltin voi hakea, vaikka ei osallistuisi itse kilpailuun.

Ympäristötarkastaja Taina Lahtela
p. 040 529 8480