3.7.2025

Pien-Saimaan näkösyvyyttä parannetaan – työ vesistön eteen jatkuu vahvana

Pien-Saimaan vedenlaatua parannetaan konkreettisin toimin, jotka näkyvät veden kirkkaudessa ja vaihtuvuudessa. Näkösyvyyden parantamiseksi alueella toteutetaan muun muassa hoitokalastusta, jolla vähennetään sameutta aiheuttavien pienkalojen määrää ja vahvistetaan kalakantojen rakennetta. Lisäksi suunnitteilla on niitto- ja ruoppaustoimia sekä petokalojen kutualueita, jotka toteutuessaan lisäävät veden vaihtuvuutta ja tukevat alueen monimuotoisuutta. Valuma-alueilla keskitytään erityisesti maaperän kunnon parantamiseen – hyväkuntoinen maa sitoo paremmin ravinteita ja vähentää niiden huuhtoutumista vesistöön.

Lappeenrannan kaupunki jatkaa pitkäjänteistä työtä Pien-Saimaan hyväksi yhdessä Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen kanssa. Pien-Saimaan näkösyvyys kasvuun -hanke on saanut lähes 300 000 euroa rahoitusta Euroopan maaseuturahastosta. Hankkeen toimenpiteitä toteutetaan vuosina 2025–2027 Lappeenrannan, Lemin, Taipalsaaren ja Savitaipaleen alueilla.

Hyödyt näkyvät kaikille

Vesistön kunnostus parantaa virkistysmahdollisuuksia ja lisää alueen vetovoimaa. Uimarannat, mökkivedet ja kalastusolosuhteet hyötyvät kunnostustoimista. Samalla Pien-Saimaan luonto monimuotoistuu, kiinteistöjen arvo nousee ja alueen houkuttelevuus kasvaa sekä paikallisille että matkailijoille.

Vedenlaadun parantamiseksi on alueella nyt käynnissä useampia toimenpiteitä, toteaa vesiensuojelun asiantuntija Simo Sihvo.

− Pien-Saimaan kunnostustyötä on tehty suunnitelmallisesti ja toimenpiteillä on onnistuttu pysäyttämään vedenlaadun heikkeneminen ja kääntämään vedenlaadun kehitys kohti hyvää tilaa. Kunnostus on pitkäjänteistä työtä ja muutokset vedenlaadussa näkyvät hitaasti.

Pien-Saimaalla on käynnissä myös muita kunnostustoimenpiteitä. Elinkeino-, Liikenne- ja Ympäristökeskus toteuttaa vesiensuojelutoimia turvetuotantoalueiden alapuolisilla vesistöalueilla. Lisäksi Pien-Saimaan suojeluyhdistys tekee työtä ulkoisen kuormituksen sitomiseksi, ja suunnitteilla oleva Kutilan kanava lisäisi veden vaihtuvuutta ja ehkäisisi rehevöitymistä.

Lappeenrannan kaupunki
Simo Sihvo, vesiensuojelun asiantuntija
Puh: 040 647 3389, simo.sihvo@lappeenranta.fi

Etelä-Karjalan kalatalouskeskus ry
Joonas Häkkinen, toiminnanjohtaja
Puh: 040 735 4021, joonas.hakkinen@ekkatalouskeskus.fi