25.1.2025

Suomalaista innovaatiotoimintaa vahvistavat ekosysteemisopimukset on arvioitu

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut väliarvion valtion ja yliopistokaupunkien innovaatiotoimintaa vahvistavista ekosysteemisopimuksista. Väliarvioinnin mukaan ekosysteemisopimusten katsotaan tuoneen lisäarvoa ekosysteemitoimintaan kaupungeissa – niin toiminnan suuntaamiseen kuin yritysten, korkeakoulujen ja kaupungin välisen yhteistyön syventämiseen sekä kaupunkien roolin vahvistumiseen. Alla olevasta linkistä löydät Innokaupunkien koordinaation nostot väliarvioinnista, TEM:n tiedotteen sekä itse väliarvioinnin.

Imatra-Lappeenranta-seutu on solminut valtion kanssa ekosysteemisopimuksen vihreän sähköistämisen tuotekehitys- ja innovaatiotyön kohdentamisesta vuosille 2021–2027. Tässä muutama nosto TEM:n väliarvioista seudun osalta:

✔️ Lappeenranta-Imatra-seudulla ekosysteemisopimusta on toteutettu vuosina 2022–2025 noin 5 miljoonan euron suuruisella EAKR-rahoitteisella hankeportfoliolla, jossa ekosysteemiliitännäisiä hankkeita on ollut 12.
✔️ Seudulla on vahva ote TKI-yhteistyön virittämisessä yritysten ja korkeakoulujen välillä, erityisesti kestävän kehityksen ja energiatehokkuuden aloilla.
✔️ Ekosysteemityön ytimessä ovat olleet kasvuhaluiset ja kansainvälistymään pyrkivät pk-yritykset. Seutu on tarjonnut merkittävää lisäarvoa ekosysteemityöhön osallistuneille yrityksille, erityisesti uusille markkinoille pääsyssä ja TKI-yhteistyön vauhdittamisessa korkeakoulujen kanssa.
✔️ Jatkuvuuden suunnittelu on tunnistettu tärkeäksi, jotta päättyvien hankkeiden jälkeinen kehitystyö ja rahoitus saadaan jatkumaan saumattomasti ekosysteemisopimuskauden ajan.
✔️ Lappeenranta-Imatra-seudulla on saatu alulle esimerkiksi kiertotalouteen ja uusiutuvaan energiaan liittyviä TKI-toimijoiden arvoverkkoja, joista tavoitellaan tulevaisuuden investointeja alueelle.